El Joan Serra Saún, l’apòstol de les terres del Maestrat i els Ports, em feia arribar fotografies de les ‘primes’ que es reparteixen els assistents a les ‘romeries’ en que s’invoca al sant per la pluja que els camps necessiten (et pluviam de coelis), i/o per protegir-los dels elements de la natura.
Al Diccionari València Balear Català , trobava : PRIMA f.
|| 1. Coca rodona, de molt poca gruixa, feta de farina sense quarta ni segó, amb llevat, oli i llavoretes, i generalment amb panses o anous (Tortosa, Maestrat, Cast.). Es fa per a certes festivitats, sobretot pels dies de sant Nicolau i de santa Caterina. Quan la coca té la cara superior adornada amb dibuixos de relleu, s'anomena prima pintada. «A la festa del carrer | farem cocs i farem primes, | tindrem lo juglar i festers | i ballarem les fadrines» (cançó pop. Vinaròs). Els paners plens de casques i primes de farina de seixa, Pascual Raval 9.
Al REAL DICCIONARIO DE LA LENGUA CASTELLANA ( mal dita española ) ; Premi pecuniari que l'Estat o una empresa dóna als qui exporten o importen articles de comerç o prenen a llur càrrec una empresa d'utilitat pública, o als qui prenen part en una competició esportiva perquè s'esforcin a obtenir un resultat determinat, etc.
Quantitat de diners que es concedeix com a estímul o recompensa per animar o incentivar una persona en el seu treball: cobra un sou i diverses primes; el Govern ha concedit una prima als ramaders asturians.
El darrer i dramàtic exemple el trobem en l’energia solar q la que se li anul•len les primes promeses, i respecte de la que segons diuen els bancs deutors i les ‘grans elèctriques’ ja tenen un acord.
Al Diccionari de la llengua catalana ; pa beneit
Cadascun dels bocins de pa o dels panets que són beneïts durant la missa a les festes d’alguns sants i repartits després entre els fidels (eulògia).
Els bisbats d’obediència catòlica romana mantenien així la ‘tradició’ de compensar als que assistien als oficis, als aplecs i a les peregrinacions.
No hay comentarios:
Publicar un comentario