miércoles, 2 de septiembre de 2015

ESCOLA PÚBLICA D’ENVINY. SORT. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

La Pilar Pinyol Ganduxé publica una fotografía de l’escola pública d’Enviny, poble del terme municipal de Sort, a la comarca del Pallars Sobirà. Fins a l’any 1976 fou cap de municipi propi.


No trobava cap dada pel que fa a l’època en que s’aixecava l’escola, i qui en va ser l’autor. El feixisme ha fet des de l’01 d’abril de 1.939, fins als nostres dies, un excel•lent treball de ‘destrucció’ de la memòria històrica.

Les doctrines feixistes que enalteixen el paper de les ‘elits’ , tenen un efecte corrosiu, sobre valors humans tant bàsics, com la dignitat, la honestedat, el desig de justícia,... , encara avui en tenim clars exemples en l’actuació d’algunes de les forces politiques ‘hereves’ d’aquell regim dictatorial.

El Josep de Moner Canut, ens explica que hi havia escoles a : al Batlliu de Sort: Montardit de Dalt, Enviny ( on s’hi va rodar les veus de Pamano), Pujalt ( és l’escola on s’inspira el Jaume Cabré Fabré (Barcelona, 1947) per Les Veus de Pamano), Olp. Vall d’Àssua: Altron, Sorre ( és la que sortia a la sèrie Gran Nord), Llessui ( Convertida en Museu del Pastor).

I, en la mesura que li sigui possible les anirà retratant.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si qualsevol dels Ajuntament implicats us dona ‘peixet’ feu-nos-ho saber que ho publicarem en una llista, d’administracions ‘ desafectes’.

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadora del general Franco.

Catalunya us estarà eternament agraïda

No hay comentarios:

Publicar un comentario