jueves, 19 de noviembre de 2015

IN MEMORIAM. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA DE RODA DE BERÀ. TARRAGONÈS. CATALUNYA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

M’explicaven que la primera escola de Roda de Berà estava a Ca la Perentona, i em confirmava aquesta informació la mestressa de la casa.


Hi havia un edifici on avui hi ha la Plaça de l’església de Sant Bartomeu, Cal Virgili, que acolliria també les escoles ( sou pregats de fer-nos arribar una imatge d’aquell edifici a l’email coneixercatalunya@gmail.com)

Un tercer lloc era Can Guivernau de la que llegia que a l'arxiu Històric de Tarragona, en un document notarial de 1793, apareix esmentat cal Guivernau com un immoble que constava de "casa, pati i forn" i s'indica que era conegut com "lo castell". La seva situació en el lloc més alt del poble, proper a l'església al costat d'una plaça és un model que es repeteix en altres castells dels pobles de Tarragona, com el castell de Torredembarra, del segle XV, castell de Creixell del segle XVI... És molt probable que es tracti del castell de Roda de Barà, per les seves dimensions i per la seva ubicació, continuador de l'antic castell medieval de Roda que estudis recents identifiquen amb l'anomenada torre de Cucurull, al voltant de la qual es conserven diverses restes de murs. Des de 1903 cal Guivernau acollia l'escola de nenes i per això es va modificar l'estructura de l'edifici. La façana principal va ser reformada entorn 1930 pel mestre d'obres local Marià Bonan. En aquest moment, segurament, es van afegir dues terrasses a la part superior i es van modificar o afegir alguna de les finestres que tenen forma ovalada. Els balcons probablement són del segle XIX per les seves característiques. Es sap que un dels laterals de la casa tenia quatre contraforts que l'any 1928 es van eliminar per facilitar el pas dels carros. A la casa havia un baluard al davant que incloïa un pati, actualment transformada en plaça. El carrer entre cal Virgili i cal Guivernau era d'ús privat i que es va obrir al públic al segle XX.



També a Cal Elies, dit també ‘les monges’ , edifici bastit a inicis del segle XVIII, i que va ser concebut com a casa pairal, Ca l'Elies. La família Elies, a finals del segle XIX i fins a 1959, el cedeix a una comunitat de monges les quals fan modificacions perquè la destinaran a parvulari i escola d'ensenyament primària. Després s'utilitza com a casal parroquial i als anys 80 va ser adquirida per l'ajuntament, que l'ha destinat a Escola de Música i Casa de Cultura. Va ser inaugurada al maig de 2000.


Enviarem aquest post a : rbenimeli@rodadebera.cat , responsable de l’ ARXIU MUNICIPAL de Roda de Berà, per rectificar, afegir i/o complementar allò que calgui en relació a les dades que ens facilitaven.

Ens encanta que les entrades de Edificis Escolars anteriors a la dictadura franquista tinguin una gran acceptació, ens agradaria però, que es superes aquesta ‘admiració passiva’ i que des de cada poble, vila i ciutat de Catalunya, ens féssiu arribar imatges – actuals i/o d’arxiu – dels edificis escolars que existien abans de que els sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enderroquessin el govern LEGÍTIM de la II República.

Des de l’1 d’abril 1939 en que començava tècnicament el II feixisme ( dictadura de Franco ),fins als nostres dies, des de les administracions públiques, s’ha fet una tasca quina finalitat última és l’anorreament de Catalunya, si més no, en l’àmbit cultural, i molt concretament pel que fa a la documentació del patrimoni Històric i/o Artístic .

L’adveniment de la ‘ Democraciola’ , no ha suposat cap canvi substancial en aquesta ‘política’ , i és que l’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No ens cansem de recordar aquestes paraules "totes les causes justes del món tenen els seus defensors. En canvi, Catalunya només ens té a nosaltres". Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 – Barcelona, 15 d'octubre de 1940), President de Catalunya, assassinat per la dictadura del general Franco.

En la nostra recerca us necessitem amics lectors; al vostre poble, vila, o ciutat, segur que hi havia una escola abans de la dictadura franquista.

Potser encara existeix, si és així feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si ara acull un servei públic diferent, o fins si és un edifici privat , feu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

Si no existeix – enderrocar-les va ser considerat mèrit patriòtic en el segon feixisme ( dictadura franquista ) – busqueu-ne una fotografia, i publiqueu-la a :
https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

És vital recuperar les imatges d’aquell passat, en fer-ho reivindiquem també la honestedat de tots els que van caure en defensa de la llibertat, la dignitat i la democràcia.

Fem una especial crida als Casals i Clubs d’Avis, tota vegada que els seus usuaris, poden recordar on eren els edificis de les escoles anteriors a la dictadura franquista.

Catalunya us estarà eternament agraïda.

Continuarem ,...

No hay comentarios:

Publicar un comentario