viernes, 13 de julio de 2018

QUE EN SABEU DEL MONTANYÀ. SEVA. OSONA. CATALUNYA

L’enciclopèdia catalana dedica una entrada al Valentí Leiro i Paz ( Pontevedra, 1932 — Seva, Osona, 7 d’abril de 2011), al que es reconeix com el promotor de la urbanització el Montanyà, l’hotel i la major part dels equipaments.

Sembla que el seu traspàs, o al menys el seu enterrament es produïa a Granollers :
https://www.rememori.com/314417:valentin_leiro_paz
http://el9nou.cat/valles-oriental/actualitat/mor-als-79-anys-lempresari-de-la-construccio-valenti-leiro/

Fill d’un picapedrer, l’any 1944 arribà a Catalunya amb la seva família, que s’instal·là a la masia del Rieral, entre Aiguafreda i Tagamanent, on començà a treballar amb el seu pare.

Al cap d’uns anys adquirí una pedrera pròpia i creà les empreses Xemeneies Leiro, que esdevingué una de les primeres del sector a l’Estat, i més tard, Pedra Natural Leiro, de materials de construcció. Posteriorment l’empresa derivà cap al sector hoteler, la restauració i l’immobiliari.
L’any 1973 obrí un restaurant, El Muntanyà (Seva), que fou l’inici d’un ambiciós complex urbanístic, residencial i esportiu. Amb motiu dels Jocs Olímpics de Barcelona (1992) fou inaugurat El Muntanyà II, habilitat com a subseu olímpica d’hípica.



Creà, a més, les empreses immobiliàries Urbisnau i Eurolar 2000.

Fou també alcalde de Tagamanent entre els anys 1968 i 1979. Membre destacat de l’Associació d’Empresaris Gallecs de Catalunya, el Govern gallec li concedí la Medalla de Galícia (1993). L’any 2006 obrí l’hotel balneari Aguas Santas a Ferreira de Pantón (Lugo).

L’any 2002 rebé la Medalla del Turisme de la Generalitat de Catalunya.

El complex tingué ‘dies de glòria’ :
https://www.sport.es/es/noticias/barca/johan-cruyff-descansa-montanya-5922230
http://www.publico.es/actualidad/barca-vuelve-entrenarse-montanya-lugar.html

El visitàvem el Josep Olivé Escarré ( Sant Llorenç Savall, 2 de maig de 1926) i l’Antonio Mora Vergés, el dia 12.07.2018, i hem de dir que en general les instal·lacions es mantenen correctament. Ens va semblar però, que per aquestes dades estiuenques hi havia ‘poca activitat’.

https://www.naciodigital.cat/osona/noticia/46713/inversors/estrangers/compren/complex/hoteler/montanya/seva

Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o castellardiari@gmail.com de l’autor del projecte de la urbanització, de l’hotel, la capella de la Mare de Déu de Montanyà,...; constatar que Seva, com tantes i tantes poblacions catalanes no disposa d’un catàleg de Patrimoni en línia, és decebedor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario