domingo, 30 de septiembre de 2018

ERMITA DE SANT RAMON DE PENYAFORT. MONT-ROIG. EL CAMP JUSSÀ DE TARRAGONA. CATALUNYA

Pujàvem el Joan Lomas Gavilan i l’Antonio Mora Vergés, fins a l’ermita advocada a Sant Ramon de Penyafort, un xic més amunt del santuari de la Mare de Déu de la Roca de Mont-roig, a la comarca del Camp jussà de Tarragona, a la nació màrtir de Catalunya.


Quan a la descripció llegia; l’edifici que desafia clarament la llei de la gravetat, corona la muntanya de la Roca amb la seva peculiar mostra d’arquitectura popular. S’hi accedeix per un pintoresc camí des de la plaça de l’ermita de la Mare de Déu de la Roca, a la que està vinculada. Documentada al segle XVI, se l’ha relacionada amb el món mariner; ja que la imatge de sant Ramon de Penyafort fou trobada per pescadors. Durant segles ha servit de punt d’orientació per a les barques de pesca que tenien en I‘ermita emblanquinada una referència de la costa. Des del seu petit mirador, es divisa la plana del Camp de Tarragona.



Va ser restaurada al 1902 per un grup de dones de Mont-roig i els reusencs Miquel Herrero i Prudenci Anguera. Ens agradarà tenir noticia dels cognoms materns i del lloc i data de naixement i traspàs dels ‘patricis reusencs’, i si algú va fer la llista de les de dones de Mont-roig, pensem que és de justícia fer-la pública.

A Sant Ramon de Penyafort, i a la Mare de Déu de la Roca, els encomanava portar fins a l’Altíssim, la meva sempiterna pregaria, Senyor; allibera el teu poble !

No hay comentarios:

Publicar un comentario