miércoles, 13 de noviembre de 2019

ENS PODEU CONFIRMAR L’ADVOCACIÓ DE LA CAPELLA DE CAN CAMPDEPEDRÓS AL TERME DE CALDES DE MONTBUI?, EL VALLES ORIENTAL

El Joan Dalmau Juscafresa és un ‘proveïdor’ molt eficient de material de caire patrimonial, i en ocasió duna visita a Caldes de Montbui, al Vallès Oriental, em feia arribar una imatge de la capella dessacralitzada de Can Campdepedrós, quina adoració demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavín)


El Mapa de Patrimoni de Caldes de Montbui, ens diu que podia haver estat advocada a Sant Joan Baptista, segon un testimoni i oral.

Quan a la descripció és la següent; edifici de planta rectangular, que consta d'una sola planta, sense absis, amb coberta de teula àrab a dues vessants. No té campanar ni creu. La seva façana principal té un portal d'entrada orientat a migdia, amb la llinda, brancals i marxa-peus de pedra. Al damunt de la porta d'accés té una finestreta rodona, emmarcada per un cercle de pedra motllurada. Aquesta té una reixeta en forma de creu i una mosquitera. No té cap més obertura a excepció d'una porta situada a l'interior de l'era de Can Camp per la qual els propietaris del mas accedien al seu interior. Aquesta porta és de petites dimensions, amb llindar, brancals i marxapeus de pedra. Està situada a la façana orientada al nord-est.

La façana principal té una testera esglaonada - ondulada amb una acabament a base de maó, per darrera de la qual s'amaga la coberta. Les cantoneres de la façana principal són de pedra ben escairada.

La capella – que qualifiquen de ‘trentina’ - és pot datar als segles XVII-XVIII , època de construcció del mas, al seu interior no hi ha res i està tancada, expliquen que ja fa molts anys que no s'hi fa cap missa i/o celebració litúrgica.

Aquest indret s’esmenta com un els llocs on es practicava la bruixeria:
https://www.cooltur.org/wp-content/uploads/2018/10/COOLTUR-Turisme-Cultural-Bruixeria-a-Caldes-de-Montbui.pdf


El Raul Pastó Ceballos em feia arribar còpia d’un plànol on s’identifica la capella com advocada a la Mare de Déu de la Concepció.

Agrairem rebre més dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario