viernes, 15 de julio de 2022

DE CAN CAVALLAR A CAN NADAL, HISTÒRIA D’UN ESPOLI . SANT PERE DE VILAMAJOR. EL VALLÈS ORIENTAL/ MONTSENY JUSSÀ.

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afcecemc/id/2141/rec/4

Trobava una fotografia de l’Albert, Oliveras i Folch ( Montevideo, Uruguai,1.12.  1899 + 24.07.1989)




El Mapa de Patrimoni recull; el nom antic d'aquesta masia era Cavallar, topònim que ja consta al Políptic de Vilamajor de l'any 950.


Altres documents de l'any 1052 esmenten el lloc Karavallo i el puig i serra de Kavallo.


A partir del segle XIII és consignat el mas Cavallar, el qual va donar nom a la capella.


Posteriorment, el mas fou abandonat fins que l'any 1610 i la casa i la capella foren reconstruïdes.


Al segle XVIII la masia fou novament abandonada fins a l'any 1975, en que va ser restaurada per tal d'habilitar-la com a luxós restaurant i discoteca, en ple apogeu constructiu de la urbanització dels Refugis del Montseny.


Anys més tard, la casa i la capella van ser abandonades i, lamentablement, des de llavors, han estat objecte d'espoli, amb el robatori de les pedres de les finestres i dels portals, d'actes incívics i de bretolades, que han provocat que es trobin en un estat de conservació lamentable.


Escrivíem l’any 2009, “Capella de Sant Joan Evangelista o de Sant JoanCavaller de la casa Nadal de la Muntanya. Gemma del Montseny


En un context de dificultats econòmiques i de tot ordre, la casa Cavallar, o  Nadal de la Muntanya, durant més de 1.000 anys va conservar la Capella de Sant Joan Evangelista o de Sant Joan Cavaller.


En menys de 25 anys per l’acció de pocs i la omissió de tots, casa i ermita han esdevingut una ruïna.


Com a poble tenim molt clar que l’any 1.714 perdíem la llibertat; en quina data però vàrem perdre la dignitat ?


 La pèssima situació econòmica i social del REINO, em feia pensar en un relat bíblic.  Gn 41,14-36,  Josep interpreta els somnis del faraó:




Vaig veure sortir del riu set vaques grasses i boniques, que anaven pasturant entre els joncs. Darrere d'elles en van sortir unes altres set, escarransides, lletges i magres: enlloc d'Egipte no n'he vistes mai de tan lletges.  Les vaques magres i lletges es van menjar les set vaques grasses que abans havien sortit del riu.  Quan ja les tenien dintre, no es notava que les haguessin engolides: continuaven tan escarransides com abans


Els hereus del franquisme encarnen les “ vaques  lletges i magres “, i la ciutadania del REINO fa el paper de les “ vaques grasses “. 


D’ençà de l’any 2004 l’inefable José Luis Rodríguez Zapatero (Valladolid, 4 d'agost de 1960) al GOBIERNO, i el silencia còmplice de la resta de partits, sindicats i  altres col·lectius, la “desamortització social “ agafava embranzida, i amb poc més de 18 anys s’aconseguia que més d’un terç de la ciutadania visques en la quasi misèria.  


Aprofiteu els darrers dies de “ vaques grasses” per voltar per Catalunya, retratant alhora que el nostre Patrimoni Històric,  els edificis escolars de Catalunya, i fent-nos arribar  aquestes imatges a l’email castellardiari@gmail.com



 

No hay comentarios:

Publicar un comentario