domingo, 21 de agosto de 2022

ESGLÉSIA DE SANTA EUGÈNIA DE SAGA. GER. LA CERDANYA

 

El Vicent Miralles Tortes, publica una fotografia de l'església de Santa Eugènia , situada al costat sud del petit veïnat de Saga proper a la població de Ger.

 



Patrimoni Gencat ens diu que La construcció és d'una sola nau rectangular i absis semicircular orientat a llevant amb una sola finestra de doble esqueixada i un òcul de factura moderna. La coberta era de volta de canó, amb arc lleugerament apuntat, actualment només resta el tram més proper a l'absis, en els altres dos hi ha una encavallada de fusta. A l'interior, els murs es van engruixir amb arcs apuntats de reforç, tres al costat de tramuntana i quatre al costat de migdia, on també s'hi va afegir el cos de planta quadrada de la sagristia, eliminada amb la restauració. Al frontispici hi ha una obertura moderna i al capdamunt la petita espadanya.

 

Sens dubte però, l'element més rellevant és la portalada feta de marbre d'Isòvol.


 La porta és formada per cinc arcs en gradació, dos dels quals els sostenen en columnes amb capitells decorats amb motius vegetals, representacions d'animals i diables, on s'hi ha vist la influència dels exemples d'IX i de Llo.


L'arquivolta acull també una sèrie de petits relleus fantasiosos que representen personatges humans nus i monstres, i una espècie de batraci de dents afilades devorant una dona. La figura de Crist, beneint ambl a mà dreta i amb un llibre a l'esquerra, esculpit a la clau de l'arquivolta domina el conjunt.

 


El frontal d'altar de fusta pintada d'aquesta església es conserva al Musée des Arts Décoratives de París.

                             

 


El Jordi Contijoch Boada  , retratava l’any 2009 l’interior de l'església.


https://www.catalunyareligio.cat/ca/es-restaura-esglesia-santa-eugenia-saga-cerdanya


https://centrederestauracio.gencat.cat/web/.content/crbmc/pdf/arxiu/2021/Santa-Eugenia-de-Saga.pdf


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2011/05/santa-eugenia-de-saga-baixa-cerdanya.html


Quan al topònim Saga :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=36065


Quan al topònim Ger :

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=20369


Venen temps “ difícils” els gestors públics, els d’ara i els d’abans, han malgastat uns doblers que no tenien, i sembla que la festa s’ha acabat.   Gaudiu d’aquest estiu

 

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario