martes, 28 de febrero de 2023

IN MEMORIAM. ESCOLA MOSSÈN JACINT VERDAGUER SANTALÓ. EDIFICIS ESCOLARS DE BARCELONA ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA.

 

Llegia; l’organització de l’Exposició Internacional de Barcelona comportà l’arribada de moltes famílies immigrants que s’establiren en les barraques de Montjuïc i en el barri del Poble Sec. Donada la manca de places escolars, les famílies recolliren signatures per demanar que el Pabellón Regio -ocupat fins aleshores per les oficines de l’Exposició- fos destinat a grup escolar. En resposta formulada pel Sr. Lluís Massot Balaguer (Figueres, Alt Empordà 1890 - Roma 1962), Tinent d’Alcalde, la Comissió de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, destinà l’edifici  aixecat per l’arquitecte Josep Goday i Casals (Mataró, 6 de setembre de 1881 – Barcelona, 15 de maig de 1936), a un nou grup escolar, mostrant així una veritable preocupació per la manca d’escoles en les barriades d’habitatges de gent obrera. Va ser la mateixa Comissió de Cultura qui va demanar que el nou grup escolar portés el nom de Mossèn Jacint Verdaguer, atès que a més de ser un excels poeta, havia cantat les belleses de Montjuïc i la grandesa de Barcelona.

 


El dia 29 de març de 1931, a les onze del matí, diumenge de Rams, s’inaugurà oficialment l’escola Mossèn Jacint Verdaguer i onze grups escolars més. També va ser inaugurada, com a annex al Verdaguer, l’escola maternal Forestier, instal·lada al pavelló de l’Exposició destinat a la Compañía General de Tabacos de Filipinas.

https://sites.google.com/a/xtec.cat/xehbcn/centres/escola-jacint-verdaguer/historia


La fredorada de darreries de febrer de 2023, complica una mica més l’existència d’aquells als que en practiquen la quimioteràpia, els efectes de la síndrome ma-peu o eritrodistesia palmoplantar en té reclòs a casa amb les extremitats adolorides.  Està clar  que  les metzines que ens posen pretenen salvar-nos, tant almenys però,  com que tenen efectes demolidors sobre el cos humà.


La sensació de que “ ja t’ho faràs “ és molt evident per als que pateixen la quimioteràpia, el “ sistema” no et fa sentir acompanyat. El  càncer és la nova pesta bubònica.  

No hay comentarios:

Publicar un comentario