martes, 24 de octubre de 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE PERANERA, ADVOCADA A SANTA EULÀLIA. EL PONT DE SUERT. LA RIBAGORÁ SOBIRANA

 

Sempre hi ha un primer lector, o un lector que s’adona que incorporo enllaços a la meves publicacions, a manera de “ notes de peu de pàgina “ en les publicacions en paper.  Si voleu ampliar informació cliqueu al damunt i se us obrirà un altra publicació

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-eulalia-de-peranera-el-pont-de-suert

El llogaret de Peranera / pedra negra ) es troba a la riba esquerra del barranc del mateix nom, a la banda nord-est del terme del Pont de Suert.

 El topònim del lloc (Petra Nigra) és esmentat a l’inici del segle XI com a límit territorial de la vil·la de Raons i el seu castell ho és l’any 1120 en un document relacionat amb el monestir de Lavaix.

Al segle XIII Peranera passà a formar part de la baronia d’Erill, dins la qual encara constava al segle XVII.

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/16114

No s’han localitzat referències documentals del passat medieval de la seva església, tot i que la titular, Santa Eulàlia, revela un origen força antic.

L’edifici correspon a una construcció reformada, segurament en època moderna, amb un campanar d’espadanya de dos ulls.

 Hom sap que era sufragània de Sant Miquel de Sas , de la que NO en trobava cap imatge, us pregunto, existeix encarà? 

No confondre amb Santa Margarida de Peranera  :

https://www.turismealtaribagorca.cat/es/activitat/altres-esglesies-i-ermites/ermita-santa-margarida-de-peranera

https://www.romanicodigital.com/el-romanico/imagenes-romanico/vista-general-santa-margarida-peranera

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/santa-margarida-de-peranera-el-pont-de-suert

El romànic, i per extensió, tot el Patrimoni que està fora de la Vall de Boi, es també, si més no, Patrimoni de Catalunya, i ja anem tard pel que fa a la seva conservació, oi? 

 No tinc paraules per explicar l’intensíssim dolor que em provocaven  les imatges del bombardeig de  l’hospital Al Ahli de Gaza, Benjamín «Bibi» Netanyahu  (   Tel Aviv, 21 d’octubre de 1949  ) superava amb escreix al seu ídol Adolfo Hitler (Braunau am Inn, Alta Àustria, Imperio austrohongarès; 20 de abril de 1889-Berlín, Alemanya nazi; 30 de abril de 1945)

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

Que Déu tingui pietat de tots nosaltres, i no  permeti que malmetem aquest món  que ELL creava per a nosaltres com un paradís.

Jesús perdonava a Sant Pere que el negués fins a tres vegades la nit en que el detenien,  tenim entre nosaltres, “ conreadors de l’odi, contra Catalunya i el catalans “,     alguns amb vestit talar. Qui tingui orelles per escoltar, que escolti!!! 

Que Santa Eulàlia  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

El 24.10.2023, al carrer el dia és ventós, i lluny de nosaltres continua dissortadament “ la monotonia criminal”  arreu del mon.

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.


No hay comentarios:

Publicar un comentario