sábado, 14 de octubre de 2023

SANT JULIÀ DE TARTERA. DAS

 

Sant Julià  de Tartera, es troba aïllada en una zona boscosa prop de la població de Das. Fou totalment restaurat durant la dècada dels vuitanta – ens agradarà tenir noticia dels autors a l’email castellardiari@gmail.com -, el resultat  és una curiosa construcció de dues naus paral·leles, amb llargades diferents, capçades per dos absis semicirculars orientats a llevant. La de migdia, la més llarga i de planta irregular, és coberta amb volta de canó apuntada. Els murs han estat engruixits amb arcs de tal manera que la llum de la nau és més estreta que la de l'absis. L'altra nau, adossada al costat nord, és de dimensions més reduïdes, de planta quadrada i coberta de quart de cercle. L'accés es troba al mur nord de la nau principal i és format per una portalada de dos arcs de mig punt en gradació. Hi ha restes d'un possible porxo que aixoplugava l'entrada. Als peus d'aquesta nau sud s'alça un petit campanar d'espadanya d'una sola obertura. La coberta a dues aigües unifica els dos espais, allargant el pendent del costat nord que cobreix també la nau secundària.




Sant Julià havia estat església parroquial si bé actualment resta sense culte.

Pertany a la finca particular de Ca l'Alier, de la que ens agradarà rebre’n imatges i dades a l’email castellardiari@gmail.com .

https://www.enciclopedia.cat/fabriques-i-empresaris/els-alier-i-els-borrull.-xarxes-lones-i-mocadors

El Josep Salvany i Blanch [Martorell, 1866 - Barcelona, 1829] de qui tenia l’honor de confegir la fitxa per al Col·legi de Metges, l’havia retratat l’any 1924


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/8894/rec/94

https://www.galeriametges.cat/galeria-fitxa.php?icod=EDID

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-julia-de-tartera-das

La vegueria dels Pirineus és un  dels indrets on els estralls de la incúria en el manteniment i protecció del Patrimoni Històric i/o Artístics son més evidents:

https://diposit.ub.edu/dspace/bitstream/2445/42626/5/04.JCQ_CAP_4.pdf

Tothom  està en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

 El món va girar els ulls  a l’holocaust – on s’eliminaven persones d’arreu - , i torna a girar-los a Gaza. Que la maledicció  de  Déu, caigui sobre els responsables per acció u omissió.

Que Sant Julià  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.


No hay comentarios:

Publicar un comentario