miércoles, 11 de octubre de 2023

MAS CAN FERRER. ARBÚCIES. LA SELVA

 La propietat és un establiment de turisme rural:

https://mascanferrerrural.squarespace.com/turismorural

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/32707

Trobava una fotografia, al Fons Estudi de la Masia Catalana,  “Vista general de Can Masferrer”, de Josep Danés i Torras (Olot, 1891 - Olot, 1955), datada l‘any 1930



La Cristina Planesas, em deixava un comentari;  Doncs jo hagués dit que era can Orta !!! Si no vaig errada de la Família de can Blanch



Coincidim amb l'estimació de la Cristina, i farem arribar còpia de la publicació a : mdc@csuc.cat

Feina pendent, documentar  CAN ORTA, a la  Ctra. Hostalric- Arbúcies, al terme de Sant Feliu de Buixalleu , a la comarca de la Selva

Patrimoni Gencat explica que el mas Can Ferrer és una antiga masia formada per la casa pairal, de planta rectangular, amb dos pisos i golfes, i vessants a laterals, reconstruïda al segle XIX. Els seus orígens podrien relacionar-se amb l'església preromànica de Sant Pere Desplà que es troba al costat del mas, documentada del segle X.

L'edifici ha patit diverses reformes i ampliacions al llarg dels anys, antigament tenia planta basilical, una forma que encara avui s'aprecia a la façana principal, gràcies a l'última restauració, feta l'any 2004, que va consistir a repicar l'arrebossat de les parets del cos principal de la masia.

La porta d'entrada és d'arc rebaixat envoltada de pedra, a diferència de la majoria d'obertures que són envoltades de rajol, algunes amb arc rebaixat al damunt, de forma rectangular. Cal destacar la finestra central de la planta noble amb balconada, també amb brancals i llinda de pedra. Hi ha dos balcons més a la mateixa planta.

Pel que fa a la façana lateral i part de la posterior, també han estat repicades i presenten obertures rectangulars envoltades amb rajol. Al voltant, hi ha altres edificacions adossades que mantenen el parament arrebossat i pintat de blanc. Es tracta de la masoveria situada en el cos lateral paral·lel a l'església de Sant Pere Desplà, i actualment habitada, també dels annexos pel bestiar, ara fent la funció de magatzems, i la pallissa al davant a la dreta, que manté les obertures d'arcs rebaixats, tres a la planta baixa i tres al primer pis, amb balconada. En aquestes dependències annexes que ja formen part de la casa, trobem les inscripcions de 1910 i 1948. La planta baixa s'utilitza com a garatge i la superior és una ampliació de la casa.

L'interior del cos principal, manté l'antiga estructura. Una gran sala central serveix de distribuïdor cap a les dependències laterals i al fons hi ha l'escala que mena als pisos superiors. S'ha reformat, però les bigues de fusta són les originals.

Quan al topònim, Arbúcies: 

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=3393

 Estic  en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.


https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

 Que Sant Pere    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.


No hay comentarios:

Publicar un comentario