viernes, 12 de abril de 2024

IN MEMORIAM. CASA DE LA CURIA. EIVISSA.

 

Francesc Blasi i Vallespinosa (Valls, Alt Camp, 23 de gener de 1875 - Barcelona, 1 d'abril de 1949) retratava l’any 1935, Porta  d'entrada i escut de la 'Casa de la Curia', a Eivissa

 


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/id/20286/rec/14

Existeix encara, a la pàgina :

https://turisme.eivissa.es/que-veure/visites-culturals/edificis-historics/la-curia/


Expliquen que la casa de la Cúria era la seu de l’administració judicial a l’illa en temps medievals. Es tracta d’un edifici de dues altures, la planta superior de les quals desemboca a la plaça de la Catedral.

L’actual entrada era antigament una finestra d’estil gòtic tardà, a la qual falten les dues columnes centrals.

 A sobre, un escut de la Corona d’Aragó i una inscripció datada el 1503.

Fins a fa algunes dècades va seguir exercint d’alguna forma la seua funció, ja que va servir de magatzem de documents dels antics tribunals.

 Avui alberga l’oficina de turisme de Dalt Vila a la planta superior i el centre d’interpretació Madina Yabisa a la inferior.

Francesc Blasi i Vallespinosa , va fer un feina excel·lent:



https://mdc.csuc.cat/digital/collection/afceccf/search/searchterm/Blasi%20i%20Vallespinosa%2C%20Francesc%2C%201872-1951/field/publis/mode/exact/conn/and

Això desprès de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco enfront del govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,   és considerava un “ demèrit” .

No recordo que l’any 1975 es commemoressin els 100 del seu naixement, esperem que el 2049 si que facin en el centenari del seu traspàs.

Som menys que un club.

No hay comentarios:

Publicar un comentario