viernes, 28 de febrero de 2014

SANT CRISTÒFOL / MENNA DE FIGUERA. SANT MATEU DE BAGES.

La polèmica - científica religiosa - que s’ha suscitat en relació a la figura històrica de Sant Cristòfor o Cristòfol, arriba massa tard, i no suscitarà – sense cap mena de dubte – cap exaltació de la feligresia.

http://www.festes.org/arxius/santcristofor2.pdf

Per les narracions de Cyrus de Cotyaeum, però, sabem que Menna va ser un soldat, que va ser martiritzat en un país foraster i que les seves despulles van ser retornades al seu país d’origen, després de la seva execució. Aquest fets són els mateixos que nosaltres coneixem de la vida de sant Cristòfor.

David Woods creu que hi ha motius suficients per a identificar la història de sant Cristòfor amb la de sant Menna.

Retratava aquesta esglesiola que està en perfecta simbiosis amb la casa i/o mas Figuera al que arribàvem a una hora un xic desavinent, procedents de la Rabassola.


Es una ermita fortificada amb un cos superior per damunt la nau que conserva els merlets i espitlleres pròpies de l’època de construcció. El campanar de torre és posterior. Accés pels peus de la nau, molt sorprenent ja que és una escala encaixada.


Aquesta ermita té un important interès històric, perquè es tracta d'una construcció romànica aixecada al segle XII, però que als segles XV i XVI va patir una sèrie de modificacions, ja què fou fortificada, la qual cosa li dóna un caire poc freqüent, fins i tot en les esglésies que també foren fortificades. Durant aquests mateixos segles es construí un pis superior de caire defensiu i s'adossaren uns murs atalussats a la base. Més tard encara se li afegí a ponent, una torre massissa que devia suplir el primitiu campanar d'espadanya.

Les actuals campanes son les originals de l’església de Sant Pere de Vilalta, d’aquest mateix veïnat de Sant Mateu de Bages.

Demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ) imatges de l’interior, al que no teniem ocasió d’accedir en aquesta ocasió.

En agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Assolíem els 4002 Relats , i 1.138.497 Lectures , a http://relatsencatala.cat/

No hay comentarios:

Publicar un comentario