lunes, 10 de febrero de 2014

TORRE LA DE LA CREU DE JOSEP MARIA JUJOL GIBERT. SANT JOAN DESPI. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

Retratava al Josep Olivé Escarré davant la primera obra de Josep Maria Jujol i Gibert ( Tarragona , 16 setembre de 1879 - Barcelona , 1 maig de 1949 ) a Sant Joan Despí, el promotor fou la seva tia, Josefa Romeu i Grau , Vidua de Gibert que li cedia el terreny perquè construís al seu gust.

Desprès del conflicte bèl•lic que generaven els feixistes alçant-se en armes contra el GOBIERNO DE LA II REPUBLICA, i que alhora s’enduia més d’un milió d’essers humans, i deixava un pòsit de dolor a l’ànima dels catòlics romans, que veien amb l’excepció del Cardenal Arquebisbe de Tarragona, Francesc d'Assís Vidal i Barraquer ( Cambrils , octubre 3 de 1868 - Friburg , Suïssa , 13 setembre de 1943 ), com la jerarquia eclesiàstica s’ensangonava les mans, la casa fou habitada per vàries famílies, per ser adquirida en propietat per la família Parellada, que encarregarà l’any 1966, a l’arquitecte Lluís Bonet Garí (el Cros, Argentona, Maresme 1893 - Barcelona 1993 , la reconversió de l'edifici en un sol habitatge.

Tecla Jujol i Gibert, filla del genial arquitecte, substituirà per ‘gresite’, els vidres de colors blau i verd, de la fàbrica de Cornella.

L’adquiria la Diputación Provincial de Barcelona, a fi d'instal•lar-hi un centre psiquiàtric de dia l’any 1981.
Joan Bassegoda i Nonell (Barcelona, 9 de cebrero de 1930 - 30 de juliol de 2012), supervisa obres de mantenimeni restauració.

Romandrà uns anys tancada, i fins va ser posada en venda, essent adquirida per la Fundació La Caixa, que encomanarà a Francesc Xavier Asarta i Ferraz ( Graus, Aragó 1936 ), les tasques de rehabilitació.

La Fundació la cedirà a l’Ajuntament, i durant un breu període, l'edifici va estar destinat a equipament municipal – no consta quina mena d’activitats s’hi van dur a terme - fins que al 2006 , el Consistori la va cedir al Col•legi d'Arquitectes de Catalunya per establir-hi la seu de la seva delegació al Baix Llobregat.


Entre els anys 2006 i 2008 el Col•legi d'Arquitectes va dur a terme una nova reforma de la torre a càrrec de l'arquitecte Josep Llobet i Gelmà, ( + Barcelona, 10 de setembre de 2013 ) , que va recuperar part de l'estructura original perduda en la darrera reforma En aquest procés es va eliminar el sostre fals per restablir l'antic sostre de voltes entre bigues de ferro. També es va instal•lar un nou terra —semblant a l'original— en forma d’escaquer amb rajoles de color crema i gris.

http://hicarquitectura.com/2012/09/josep-llobet-rehabilitacion-de-la-torre-de-la-creu-josep-maria-jujol-barcelona/

Sou pregats d’ampliar i/o esmenar aquesta informació a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario