sábado, 8 de febrero de 2014

ESCOLA PÚBLICA DE LES PLANES D’HOSTOLES. MODERNISME INDOCUMENTAT. LA GARROTXA. GIRONA.

L’Anita Valeri Puigvert, retratava l’edifici de l’Escola SANT CRISTÒFOL, a l’Avinguda Narcís Arnau, 58, al municipi de les Planes d’Hostoles, a la comarca de la Garrotxa, a la província de Girona, de la colònia del REINO DE ESPAÑA que anomenen els seus aborígens, Catalunya.

La descripció tècnica ens explica, edifici d'una sola planta format per tres cossos, un de central i dos adossats a cada costat. La façana és bastant adornada. Al mig del cos central hi ha l'escut del municipi realitzat en pedra treballada, i en diferents llocs i a les cantoneres hi ha detalls realitzats en ceràmica, en groc o verd, on hi ha dibuixat l'escut amb les quatre barres. L'escola està envoltada per una petita muralla i té alguns detalls en realitzats en ferro forjat.


Hi ha una placa d'homenatge a Tomàs Gelons i Lladó per haver donat els terrenys.

Del mestre d’obres i/o arquitecte ni un mot.

L’edifici no forma part dels ‘llocs d’interès’ que podeu consultar a la pàgina web del Consistori, que no disposa d’un Catàleg de Patrimoni en línia.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

El Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME , http://vptmod.blogspot.com.es/ , en relació a l’escola Sant Cristòfol de les Planes d’Hostoles, em deia ;

Joan Roca Pinet (Girona, 1885-1973) depurat desprès de la victòria de les tropes feixistes, fou desterrat a Cadís, l’exili de s’acaba el 24 de maig de 1946, quan és acceptat per tornar a exercir a la província de Girona, la sanció va però, ser un punt d’inflexió en una carrera professional que s’intuïa plena d’èxits.

Ara entenc una mica més ‘l’oblit’ d’aquesta dada en la documentació relativa a l’escola.

Tot continua dissortadament ‘ ATADO, Y BIEN ATADO’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario