sábado, 1 de febrero de 2014

CAPELLA DELS SANT COSME I DAMIÀ DE L’HOSPITAL DELS POBRES DE JESUCRIST A MALGRAT DE MAR. EL MARESME. BISBAT DE GIRONA.

Retratava la façana de la Capella dels Sants Cosme i Damià - que com m’havia explicat la Carme Carbó Call , depèn de Palafolls – ; la portada és rectangular, amb grans carreus de pedra, al damunt hi ha el finestral circular i un campanar d'espadanya, llegia que és de de nau única, amb absis poligonal, coberta amb voltes de creueria.


El 29 de desembre de 1441, Hug Descolomer, preveia en el seu testament la fundació d’un hospital a la Vila Nova de Palafolls (Malgrat). En ell havien de trobar perpètuament refugi els pobres de Jesucrist i malalts de la contrada, establint que la nova institució havia d ‘estar regida pels Obrers de la Parròquia de Sant Genís de Palafolls.

El fundador el dotà de terreny, diners per les obres, llits i mobles.

L’any 1892 entren a servir a l’hospital les religioses josefines a instàncies del regent de Sant Genís, Josep Puigdevall; romandran en aquest indret fins a l’any 1970, moment en que veient el mal estat en que es trobava l’hospital, decidiren construir el Centre Mèdic Nazaret als afores de la vila.

El 1979, el metge psiquiatra Valentí Agustí i Bassa, alcalde de Palafolls, i promotor de la "Asociación de Municipios por el Federalismo Republicano" , creava una cooperativa per atendre malalts psiquiàtrics, fundant la Comunitat Terapèutica de Malgrat, primer en una casa de lloguer i després a l’antic hospital, on fins avui roman.

No hay comentarios:

Publicar un comentario