viernes, 2 de enero de 2015

MUNDO NUEVO. LA BISBAL DE L’EMPORDÀ. GIRONA. CATALUNYA

Lamontse retratava la façana del magnífic edifici del ‘Mundo Nuevo ‘, del que ens explica la fitxa tècnica que va ser construït l'any 1872 en estil neoclàssic colonial per l'arquitecte Martí Sureda i Deulovol (l'Escala, 1822 - Girona, 1890) per a la família de Joan Martí i Oliveras, terrissaire nascut a la Bisbal, que va anar a Cuba a fer el servei militar i es va casar amb la Caridad Socias, filla de Cuba. En tornar a la Bisbal va establir-se en el seu ofici; el matrimoni va adquirí el 28 d'agost del 1871 uns terrenys anteriorment propietat d'Agustí Boy amb la finalitat d'edificar-hi la residència familiar i una fàbrica de terrissa; l'edifici va ser denominat "Mundo Nuevo" en record dels orígens de la propietària. Aquesta va ser la primera terrisseria situada als afores de la vila, que després va anar seguida d'altres, en el moment d'expansió d'aquesta indústria. En l'actualitat, els descendents dels primers propietaris es dediquen a la venda de terrissa. L'edifici,a més d'habitatge, és un dels magatzems - botiga de terrissa més importants del barri de l'Aigüeta.


La descripció ens diu que l'edifici consta de planta baixa i un pis, amb coronament de barana de ceràmica calada i coberta de teula a dues vessants. Els dos pisos presenten la mateixa estructura: set arcs de mig punt entre pilars amb columnes adossades, al centre dels quals hi ha una petita mènsula decorativa (les de la planta baixa amb tema vegetal i les del pis amb figura femenina). A la planta baixa totes les obertures són finestres, llevat de dues portes, i al pis són balcons ampitadors amb barana de terrissa, igual que la del coronament. A la teulada hi ha una torratxa de planta rectangular de maó amb la barana de ceràmica, igual a la de la façana.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com la desinformació vers el patrimoni històric i artístic és una eina poderosa en mans dels seculars enemics de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario