miércoles, 20 de mayo de 2015

ESCOLA FRANCESC MACIÀ LLUSSÀ. BARCELONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu . No vaig valorar adequadament – sóc una ànima càndida – els efectes de ‘la inèrcia perniciosa’ en el cos social de Catalunya.

Sortosament hem comptat amb la col•laboració entre d’altres del Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ i autor d’aquesta breu ressenya.

L’any 1929 l'arquitecte Nicolau Maria Rubió i Tudurí (Maó, 05/08/1891 - Barcelona, 04/05/1981) dissenyà el Nucli Hoteler de l'Exposició Internacional de Barcelona a la Plaça Espanya.

En aquests edificis es combina el noucentisme classicista dels baixos amb el racionalisme de l'ús del maó vist en els pisos superiors.

Entre 1931 i 1932 l'arquitecte escolar Josep Goday i Casals del que ja hem parlat abastament va rehabilitar alguns d'aquests edificis, els més pròxims al carrer de la Creu Coberta i la Gran Via, com a Grup Escolar, les Institucions Culturals Francesc Macià, dedicat al primer president de la Generalitat moderna. Tenien una cabuda per a uns 7000 nens i nenes.


Goday afegí alguns elements clarament noucentistes com ara els frontons de les obertures els quals han desaparegut.



L'edifici actualment també estatja l’ Institut Municipal d'Educació de Barcelona.

Rubió i Tudurí a banda de les edificacions dissenyades i del seu urbanisme, és molt conegut per la seva faceta d'arquitecte de Parcs i Jardins: la plaça Francesc Macià, la plaça Gaudí, els parcs del Putxet, Guinardó, Font del Racó, Font del Lleó, etc

Valentí Pons Toujouse

No hay comentarios:

Publicar un comentario