Teníem la fortuna de coincidir amb mossèn Jaume Prat Borràs, rector de Sant Guim de Freixenet, quan visitàvem aquella població de la Segarra.
Aquest encontre ens permetria accedir a l’interior de l’església parroquial advocada al Sagrat Cor, de la que ens diu la descripció tècnica ; edifici religiós situat en l'entorn d'una plaça, adossada a la rectoria del poble i perfectament integrada dins de nucli urbà. Aquest edifici se'ns presenta de planta rectangular, encapçalada per un absis semicircular i una torre campanar. La teulada es a doble vessant i està realitzada amb pissarra i també presenta un ràfec de pedra al voltant del perímetre de l´ església. A la façana principal s'obre la porta d'accés estructurada a partir d'un arc apuntat, motllurat i amb presència de guardapols. Per sobre, s'adossa l'estructura d'un relleu amb la imatge d'un cor, símbol de la seva advocació de l'església. Finalment es disposa un ócul motllurat, de notables dimensions, i una cornisa de pedra que ressegueix tot el seu perímetre d'aquesta façana principal. En l'angle de la façana principal, situada a migjorn, i la façana lateral, situada a llevant, es basteix una torre campanar de base quadrada i estructura hexagonal i coberta exterior piramidal, amb un rellotge i quatre ulls d´ arc apuntat on es situen les campanes. Ambdós façanes laterals de l'edifici , així com al voltant del seu absis, s'aprecien unes obertures d'estructura triangular, a la part superior, i es disposen uns contraforts que ressegueixen el seu perímetre. L'obra presenta un paredat de pedra del país i una coberta exterior a partir de pissarra.
Llegia que l’absis està estructurat en cinc apartats i està decorat amb diverses escenes obra de Francesc Vidal Goma (1894-1970 ) fetes l’any 1956, amb la col•laboració del pintor local Primitiu Mata Enrich, que representen, d’esquerra a dreta, a Sant Damià, la multiplicació dels pans i els peixos, la Transfiguració del Senyor, la resurrecció de Sant Llàtzer i Sant Cosme. En una de les capelles laterals destaca un petit altar tipus sepulcre fet d’alabastre.
No trobava cap dada de l’arquitecte autor de l’edifici, i demanaré aquesta informació a l’Ajuntament, a mossèn Jaume Prat Borràs, als santguimencs en general, i ‘urbi et orbe’ a qualsevol persona que ens pugui donar resposta.
Agrairem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com
No hay comentarios:
Publicar un comentario