Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.
El Xavier Cortès Nadal m’enviava un enllaç : http://www.lamercesantfeliu.cat/web/historia.html
Mantenen l’activitat lectiva a Catalunya els centres de : Sant Feliu de Llobregat, Mercè Provença i la Mercè de Martorell, d’aquest darrer llegia al Mapa de patrimoni de Martorell ; l'any 1861, les monges Mercedàries Missioneres es varen establir a Martorell. Des del seu inici varen estar a l'antic convent dels Caputxins fins l'any 1872, període de temps en que va funcionar també com a escola. Entre el 1872 i el 1888 es varen ubicar en una casa particular de la vila al carrer del Revall fins el 31 d'agost de 1888 que es va inaugurar la casa-convent-escola del carrer del Mur.
La descripció tècnica ens diu; Edifici cantoner amb dos cossos de planta rectangular de planta baixa i planta pis units en el centre per una capella amb una porta de ferro forjat que dóna a la part posterior de l'escola. L'accés a la capella es fa per un tram d'escales. La façana té una porta d'arc ogival amb motllures i timpà i al damunt un rosetó. Als extrems hi ha dues semicolumnes i està coronat per una espadanya amb campana. Les façanes estan arrebossades i pintades.
Demanava l’advocació de la capella al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya (Arxiu Gavín ), que em confirmava que està dedicada a la Verge de la Mercè. No entenc l’absència d’aquesta informació a la fitxa tècnica.
Ens agradarà rebre a l’email coneixercatalunya@gmail.com dades del mestre d’obres i/o arquitecte, autors d’aquest edifici.
De ben segur la presència de les monges Mercedàries Missioneres a Catalunya, va ser molt més important abans de la dictadura franquista, ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com
Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 1000 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.
Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’ ’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts
Us insistim - des del respecte - que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.
No hay comentarios:
Publicar un comentario