Dèiem en començar Edificis Escolars De Catalunya Anteriors a La Dictadura Franquista :
Volem recuperar la memòria dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura franquista; n’hi havia de públics – pocs – de religiosos i de ‘particulars’ , uns i altres han patit els efectes de la transformació econòmica i social de la societat; molts dissortadament han desaparegut, en l’àmbit rural per la marxa massiva de la població, i en les àrees urbanes per la intensa construcció que generava la pressió demogràfica dels nouvinguts.
Llegia a ;
http://www.escolasalvadorlluch.cat/index.php?option=com_content&view=article&id=47&Itemid=55
La història de la nostra escola comença quan l'any 1928 en Salvador Lluch, terratinent afincat a Gavà, dóna al municipi els terrenys per a construir-la. Per aquesta raó portarà el seu nom tot i que se la coneixerà durant molts anys com "els col.legis nous", ja que eren les escoles públiques més noves en aquell moment i ho van continuar sent durant molts anys. De fet l'escola es construeix per enderrocar les escoles de la Plaça, que eren insuficients en un moment de creixement demogràfic a Gavà.
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1929/04/16/pagina-31/33169489/pdf.html?search=Salvador%20Lluch.%20Gav%C3%A1
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1928/05/26/pagina-2/33134412/pdf.html?search=Salvador%20Lluch%20Vi%C3%B1als
Josep Domènech i Mansana (Barcelona, 1885-1973) va ser l’autor del projecte d’aquest edifici que es va inaugurar el 29 de juny del 1933, festa major de Sant Pere, pel president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià i Llussà (Vilanova i la Geltrú, el Garraf, 21 de setembre de 1859 – Barcelona, 25 de desembre de 1933
En aquella època, pel fet de tenir a Gavà la fàbrica "Companyia Roca de Radiadors", aquesta es va encarregar gratuïtament d’instal•lar-hi la calefacció.
Durant aquests primers anys l'escola tenia nois i noies: les noies a la planta baixa i els nois al primer pis.
Fotografies de l’Enric.
Està clar – almenys per a mi - que la dictadura franquista no portava l’educació i la cultura fins a les terres del Llobregat jussà , oi?.
No seria una despesa excessiva confegir un panell informatiu per posar-lo en aquest edificis explicant que servien com escola en el període ---- . ----, això ultra ajudar a la recuperació d ela memòria històrica, esvairia els ‘dubtes’ sobre la ‘catalanitat’ dels funcionaris i/o politics dels nostres consistoris. Als catalans, com a la dona del Cèsar se’ls demana que siguin honestos , i que ho semblin
Hem recuperat a https://issuu.com/1coneixercatalunya imatges de més de 983 edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, època que no es pot relacionar ni amb l’educació ni amb la cultura ; insistim tossudament en que ens cal l’ajut de TOTHOM per recuperar la memòria històrica, el pas del temps ens juga a la contra, i la Democraciola que s’instituïa l’any 1978, no ha fet res per evitar-ho.
Fem la tasca de recollida d’imatges amb recursos propis – escassos com us podeu imaginar, quan es viu només d’una pensió pública del GOBIERNO DEL REINO DE ESPANA- per aquesta raó, m’ ’adreço principalment a la ciutadania per recavar la seva col•laboració en la recerca dels edificis escolars de Catalunya anteriors a la dictadura franquista, agrairé la tramesa d’imatges i/o dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com i/o a la pàgina https://www.facebook.com/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista-400721423462325/?fref=ts
L’acció ‘destructiva de la memòria històrica’ ha estat MOLT eficaç al Llobregat jussà des del dia 1.04.1939, fins avui mateix, es por parlar més que d’un ‘síndrome d'Estocolm’ , d’un síndrome del cinturó boig , entestat en amagar les moltes accions positives que la II República duia a terme en aquesta comarca; per això us insistim en que passeu de l’admiració a la col•laboració, Catalunya us en deurà una, recordeu sempre que l’infern està empedrat de bones intencions.
Avui fa 80 anys que els sediciosos feixistes s’alçaven a les ordres del general Franco contra el govern LEGÍTIM de la II República, a l’any 1949, ara fa 70 anys - continuarien alguns anys encara - la Guardia Civil afusellava cada dia persones al Camp de la Bota, pels delictes de ser català, república o demòcrata, una ona part d’aquells ‘executors’ encara estan vius.
No hay comentarios:
Publicar un comentario