viernes, 18 de junio de 2021

ESCOLA DE NOSTRA SENYORA DEL ROSER, SANT JULIÀ DE VILATORTA. OSONA

 

Sant Julià de Vilatorta era el final d’etapa, en primer lloc en la meva funció de sherpa portava al Pere Albert Carreño, i al Juan Navazo Montero al Parc deles 7 Fonts, on deixàvem el vehicle, i desprès de beure aigua, sota una fina pluja que intermitentment ens acompanyaria en tot el recorregut fèiem un tomb per la Vila.


Feta la feina i abans d’iniciar el cami de tornada al Vallès Occidental, ens arribaríem fins al Col·legi del Roser, Edifici d'estil modernista, format per diferents cossos de planta rectangular: un cos central allargassat horitzontalment i dos cossos laterals amb disposició vertical.




Les façanes són de maçoneria amb ornamentacions de materials variats (pedra, maó vermell, ferro, mosaic ceràmic i vitralls).


Al cos de la banda esquerra es troba la porteria del col·legi, i al cos de la dreta, la capella advocada a la Marededéu del Roser.





Annexada al cos esquerra hi ha una mena de torre culminada amb merlets. Al davant d'aquest edifici hi ha una altre de característiques similars, que s'utilitza com a magatzem.


En quant a les obertures, no segueixen cap pauta i utilitzen formes i sistemes variats.


El Col·legi d'Orfes, inaugurat l'any 1897, va ser dissenyat per l'arquitecte Manuel Vega i March (Granollers, 1871 - Barcelona, 1931).


Es va construir gràcies a l'obra benèfica de Josep Puig i Cunyer (Breda, 7.03.1828-Barceloan, 20.12.1892) , gestionada pel seu cunyat Francesc de Paula Benessat i Folch ( Sabadell, 1836 – 1909 )

https://crossdelroser.wordpress.com/cent-anys-i-mes-dhistoria-del-roser/


https://patrimonicultural.diba.cat/element/collegi-del-roser-o-collegi-dorfes


El dia havia donat molt de si en matèria d’edificis escolars anteriors a la dictadura franquista, al municipi de Fogars de Montclús retratàvem l’edifici que ara acull al  Consistori Local alnucli de Mosqueroles, i l’escola pública i a casa del mestre a la Parròquia de  Sant Cristòfol de Fogars, ens manca encara l’escola  - si en va tenir – de la Parròquia de Sant Esteve de la Costa, a Viladrau retratava l’edifici de l’Ajuntament i escoles : http://www.viladrau.cat/ca/noticies/licitacio-pel-servei-de-redaccio-del-projecte-de-reforma-de-ledifici-de-lajuntament ,  ens agradarà tenir noticia de l’autor a castellardiari@gmail.com,  coneixercatalunya@gmail.com , també a Sant Julià de Vilatorta retratàvem l’edifici de l’Ajuntament que havia aixoplugat les escoles publiques:

http://latribunadelbergueda.blogspot.com/2015/04/ajuntament-i-escoles-de-sant-julia-de.html

https://totsonpuntsdevista.blogspot.com/2015/04/ajuntament-i-escoles-de-sant-julia-de.html

I posava la cirereta als pastís retratant l’Escola el Roser :

https://www.sites.google.com/site/barcelonamodernistaisingular/Home/catalunya---comarques/osona/sant-juli-de-vilatorta/collegi-dorfes---collegi-el-roser


http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/03/collegi-del-roser-antic-collegi-dels.html


Queda MOLTA FEINA A FER,  tots els pobles de Catalunya tenien una o més escoles – no sempre en locals adequats - , i ens cal l’ajuda de TOTHOM per recuperar aquesta part de la memòria històrica, esperem rebre imatges i dades a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com


Els vostres fills, nets, besnéts, rebesnéts , tenen tot el dret del món a conèixer aquesta “història”, i us ho retrauran si per la vostra inacció no s’acaba recuperant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario