jueves, 28 de abril de 2022

SANTUARI DE LA MAREDEDÉU DEL CORAL. PRATS DE MOLLÓ.LA CATALUNYA “ SEGRESTADA” PER LA MAL DITA REPÚBLICA FRANCESA

 

El Matias En Mais Castanyer publica fotografies del santuari de la Marededéu del Coral, al terme comunal de Prats de Molló i la Presta, a la comarca del Vallespir,  a la mal dita Catalunya del Nord, que un parell de reis maleits davant de Déu – ells i els seus descendents fins a la fi del món – trossejaven amb absoluta impunitat.






Llegia que l'església  és esmentada en el segle XIV (Santa Maria de Corallo). Al segle XVII es troba el nom de Hermita de N.S. del Coral. L'ermita s'anomena també. Santa Maria del Coral o del Corral,  o Notre Dame du Coral, en francès. El qualificatiu de Coral (en català més aviat corral) ve sens dubte de la proximitat del tancat d'una masia propera ja mencionada en el segle X, la Villa Avellanedello.


 Com altres epítets de Maria, el nom de Coral, o Coralí s'ha posat entre les dones, sobretot les del Vallespir i la Garrotxa.


Una de les protagonistes de la novel·la La Punyalada, de Marià Vayreda Vila (Olot, 14 d'octubre de 1853[1] – Olot, 6 de febrer de 1903) , que transcorre a l'Alta Garrotxa, es diu Coralí.


El conjunt actual està format per diversos edificis. La capella és d'una sola nau, i té al capdavall una capella elevada a la qual s'accedeix per dues escales laterals, que forma el cambril de la Mare de Déu.


Aquesta imatge és d'esquena a la nau de l'església per tal de presentar-se de cara als fidels que pugen al cambril.




Figura  de la Mare de Déu del segle XIII.


Goigs a la Marededéu publicats per Mossèn, Josep Maria Viñolas Esteva ( Salitja , la Selva, Girona,  10-03-1966.)

https://algunsgoigs.blogspot.com/2015/05/cobles-la-mare-de-deu-del-coral-prats.html


La forma catalana – correcta – de referir-se a Maria és Marededéu, explicàvem suara, que la forma “Santa Maria” , obeeix a la idea “ d’uniformitzar ” pròpia del nacionalisme espanyol, al que li agraden coses com “ españolizar a la ninos catalanes”.   Està clar que rebaixa  – o vol rebaixar – el paper de la Marededéu, és sense cap dubte una forma – més – de masclisme estult.


El cert però, és que les persones, siguin del lloc que siguin, tenen SEMPRE, SEMPRE, SEMPRE, fins els que cridaven “ A POR ELLOS!!!!”, alguna advocació mariana

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/marededeu-o-santa-maria/


Que la Marededéu escolti la pregaria del poble català, i la porti davant de l’Altíssim, Senyor; allibera el teu poble !!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario