martes, 19 de abril de 2022

LA MASÓ DE ROCABRUNA. CAMPRODON. EL RIPOLLÈS/ LA GARROTXA SOBIRANA.

 

La Masó de Rocabruna, de la que en publica una fotografia antiga , el MatiasEn Mais Castanyer, apareix esmentada al "Inventario de Castillos, recintos amurallados, torres de defensa y casas fuertes de la provincia de Gerona" realitzat per Miquel Oliva i Prat Girona, 1922 — Castelló d'Empúries, Alt Empordà, 1974) . Així mateix, Ramon Sala i Canadell (Castellfollit de la Roca, 31 de juliol de 1934 – 12 de juliol de 2008) i Narcís Puigdevall Diumé (  Camallera, 1928 ) creuen que Masó ve de "mansione".

 



Es troba ubicada a la part alta del poble, prop de l'església de Sant Feliu. Joaquim Botet i Sisó (Girona, 1846 - 1917) explica que desprès de la III Carlinada, (1872-1876) , ell ho escriu l’any  1911, hi va viure un destacament de tropes que tenien cura dels passos fronterers.


Avui no queda res de les antigues fortificacions.


Patrimoni Gencat, la descriu com; edifici de planta quadrangular i teulada a quatre vessants construïda al desnivell del terreny, tenint una façana nord de dues plantes i una sud de tres plantes. A aquest cos quadrangular se li hauria afegit un petit cos rectangular a la cara nord, juntament amb un cos semicilíndric que hauria estat un antic forn, tot cobert amb teula. Les parets són fetes amb pedra local lligada amb morter de calç, amb grans blocs ben escairats a les cantonades. Un d'ells presenta un cartutx amb la inscripció de tres "L" al revés i una "I". Actualment a part de l'edifici principal, hi ha un edifici proper que hauria estat un cobert i paller a l'est de la Masó.

 



Aquest edifici està perfectament ben orientat i les seves parets coincideixen amb els punts cardinals. Les façanes est i oest pràcticament no presenten obertures. A la façana oest, es poden observar tres finestres agrupades a la cantonada nord-oest, dues a primera planta i una a segona. La façana de llevant presenta una petita porta i tres finestres a la cantonada nord-est, una per cada pis. Només es troba una excepció: una finestra a la cantonada sud-est al tercer pis.

 

La façana amb més obertures és la façana sud. Aquesta presenta un rellotge de sol i a sota, un portal a la planta baixa flanquejat per dos finestrals, dos finestres i dos balcons a la primera planta i cinc finestres o obertures sota coberta, a tocar del ràfec de la teulada. D'aquestes obertures ubicades sota coberta, una d'elles presenta dues mènsules de pedra ubicades a banda i banda de l'obertura.

 

La morfologia quadrangular, la manca de finestres a la planta baixa (a excepció de la façana de migdia) i que a les façanes de llevant i ponent estiguin agrupades a les cantonades del nord, juntament amb un conjunt de petites finestres sota el ràfec de la teulada i la presència de mènsules, podria indicar que originàriament aquest edifici hauria pogut tenir una funcionalitat defensiva, tot i que avui dia no restin element evidents a l'exterior.


Si els recursos econòmics us ho permeten, poseu Camprodon, El Ripollès, la Garrotxa, , Catalunya a la vostra agenda.

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario