sábado, 10 de junio de 2023

IN MEMORIAM. (I) IMATGES DE LA VIDA QUOTIDIANA A LA COLÒNIA SEDÓ . ESPARREGUERA. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

 

N’havíem escrit força de la Colònia Sedó d’Esparreguera, tenia pendent però,  més  que deixar constància  de la història – que també - , fer palès un fet que en ocasions se’ns oblida quan parlem del Patrimoni Històric, la VIDA – amb  majúscules – de les persones que vivien i treballaven en aquests indrets.  Li demanava al Pere Julià Subirana, imatges de la vida quotidiana, i em feia arribar un grapat de fotografies.  






La Colònia Sedó va ser fundada el 1846 per Miquel Puig i Catasús  (1800-1863), que va construir al costat d'un antic molí fariner ja existent ("Can Broquetes"), una fàbrica tèxtil que creixeria ràpidament, fins a adoptar les característiques pròpies d'una colònia industrial i, finalment, al segle XX convertir-se en una de les empreses més grans i importants dins la història econòmica i industrial de Catalunya.

A la mort de Miquel Puig Catasús (1863) el substituí el seu fill, Josep Puig i Llagostera  (Vilafranca del Penedès, 1835 – Barcelona, 3 de desembre de 1879), que inicià la construcció de habitatges per als treballadors, amplià la fàbrica i projecta diverses obres de desenvolupament. Fou el seu administrador i substitut, Antoni Sedó i Pàmies (Reus, 12 de setembre de 1842 - Barcelona, 23 d'abril de 1902) , casat amb  Vitorina Guichard i Albeniu ,  culminaria el procés de creixement i formació de la colònia industrial que portaria el seu nom i on desenvolupà tot el procés de producció tèxtil. Al mateix temps engrandí la colònia obrera amb nous habitatges per als treballadors i les seves famílies, amb instal·lació de botigues, escoles, l'església advocada a Santa Vitorina, obra de l’arquitecte  Claudi Duran i Ventosa (Barcelona, 1864 - Barcelona, 27 de novembre de 1925) , un dispensari, cinema i casino entre d'altres.

Tot el conjunt de la colònia obrera estava situat al costat mateix de la fàbrica i s'estructurava en blocs allargats de habitatges de planta baixa i dos pisos que formaven set carrers paral·lels entre si. Al mig d'aquests carrers paral·lels hi havia l'església i, a banda i banda, les escoles.

Després de la defunció del seu pare Antoni Sedó i Pàmies el 1902,  el seu fill Lluís Alfons Sedó i Guichard (Madrid, 1873 - Barcelona, 1952) va passar a dirigir el centre industrial d'Esparreguera, que en aquesta nova etapa va adoptar el nom de Luis A. Sedó a Comandita, auxiliat pels seus germans Arturo i Martín.

Després de la victòria dels sediciosos feixistes encapçalats pel general Franco  contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  la colònia arribà al màxim creixement, alhora però, s'iniciarien els primers símptomes de crisi.

Actualment, la colònia Sedó s'ha reconvertit en un important polígon industrial on hi ha diferents empreses i activitats industrials. En un d'aquests espais industrials se situa el nucli central del Museu de la Colònia Sedó.

L'església, emplaçada al mig de la colònia obrera, fou realitzada pel  Claudi Duran i Ventosa (Barcelona, 1864 - Barcelona, 27 de novembre de 1925) amb un gust estètic força auster , seguint unes línies neoromàntiques

https://patrimonicultural.diba.cat/element/santa-victorina

Les fotografies en blanc i negre evoquen, vida, alegria, il·lusió, esperança,..., les fotografies en color constaten al contrari, incúria, abandó, desídia,..  




El meu infinit agraïment al Pere Julià Subirana i a les persones que cedien les fotografies.


No hay comentarios:

Publicar un comentario