domingo, 4 de junio de 2023

JARDINS DEL GUINARDÓ JUSSÀ. BARCELONA

 

Anava a Barcelona, als voltants de la Sagrada Família, i advertia- amb tristor -  que el reconeixement  - just – de l’obra de l’Antoni Gaudí i Cornet (Riudoms, el Baix Camp, 25 de juny del 1852 - Barcelona, 10 de juny del 1926), desenvolupada a partir del seu traspàs per altres arquitectes,  provocava que altres elements del Patrimoni Immoble  passessin quasi desapercebuts.

Llegia que els enginyers militars , Vicenç Martorell Portas (Sant Feliu de Guíxols, 1879 – Barcelona, 1956)i José Sans Forcadas, van ser els autors de l’edifici que acolliria el  regiment de cavalleria del Bruc i de Girona.

Era un dels quarters més grans que hi havia a l'interior de la ciutat.

La seva construcció es va iniciar l'any 1891, però no es va enllestir fins als anys vint del segle XX.

 https://i.pinimg.com/originals/ba/11/d5/ba11d553d6b7bc6aeaa6fb61ee4f6027.jpg

Va ser adquirit per l'Ajuntament  de Barcelona als anys vuitanta.

Després d'enderrocar les construccions secundàries, als seus terrenys es van construir els Jardins del Príncep de Girona - ara denominats Jardins del Baix Guinardó, jussà sembla que va semblar “ revolucionari “ - mentre que es va preservar l'edifici principal per allotjar-hi diversos serveis i equipaments del barri, entre ells l’arxiu històric del districte.




El jardí està presidit per una gran esplanada central de sauló rodejada de terrasses que salven el desnivell que existeix entre els carrers i la part central del jardí. L'esplanada compta amb un gran llac rodejat de plàtans , que li dona un tret característic.


Durant l'any 2009 es va reformar part del recinte equipant-lo  amb un  centre per a gent gran, un bar nou i la millora dels accessos a la zona central.

La població d’aquesta zona de Barcelona és molt majoritàriament d’ascendència sud-americana , i l’explicació a la seva “ resistència  a aprendre i parlar la llengua catalana, s’explica per la traumàtica imposició de la llengua castellana en el llarg període d’ocupació,  els que parlaven en la seva llengua – o en qualsevol, que no fos la castellana – patien tot mena de càstigs i àdhuc la mort - , aquesta “  mala praxis” practicada durant molts anys, provocava la pèrdua de bona part de les llengües aborígens, i el bloqueig mental davant qualsevol expressió verbal que no fos en llengua castellana,  aquest trauma explica alhora en bona mesura el retard econòmic, social i polític d’aquells pobles.

Em desplaïa  comprovar que Barcelona   forma part de la tristíssima relació de Ciutats, Viles i pobles  víctimes de  la terrible infecció filonazi  que s’ha estes arreu de Catalunya

No hay comentarios:

Publicar un comentario