miércoles, 28 de junio de 2023

ESGLÉSIA PARROQUIAL D’ESCALARRE, ADVOCADA A SANT MARTÍ DE TOURS, LA GUINGUETA D’ÀNEU. EL PALLARS SOBIRÀ

 


Trobava una bonica imatge de l’Església parroquial d’Escalarre, advocada a Sant Martí de Tours, la  Guingueta d'Àneu, Pallars Sobirà

Patrimoni Gencat en diu; església d'una sola nau. Originàriament estava rematada a l'est per tres absis semicirculars, decorats exteriorment per bandes i arcuacions cegues, però actualment només es conserven el central i el lateral nord, amb les finestres de mig punt pràcticament encegades.

La nau central és coberta per volta d'arestes i està dividida en quatre trams. Entre aquesta i l'absis central s'interposa un presbiteri. Els absis laterals han estat transformats en capelles.

A l'extrem oest es troba la porta amb arc de mig punt amb dues arquivoltes en degradació. L'externa descansa sobre impostes decorades amb rosetes dins de cercles alternant amb bossells i a la dovella central una testa humana. Sobre mateix de la porta hi ha una petita fornícula, per damunt la qual s'obre un ull de bou. Remata la façana una espadanya de dos ulls, que ha estat reparada amb maons ceràmics i morter de ciment, com es constata durant el treball de camp de l'any 2020, encarregat pel Departament de Cultura; els paraments exteriors de l'edifici són de maçoneria d'aparell irregular, i en punts concrets, com en la façana principal, hi trobem un arrebossat de morter de calç, que s'està esclovellant. També apareixen reparacions fetes amb morter de ciment pòrtland, un material impropi en l'arquitectura tradicional pallaresa. Tant en façanes com en la coberta hi ha presència biòtica. 


A l'interior de l'església el revestiment presenta esquerdes, taques d'humitats i també s'està esclovellant.

La visitaven, i ens expliquen les seves impressions “ la parella romànica". 

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2020/02/sant-marti-descalarre-la-guingueta.html

L’enciclopèdia del Romànic s’esplaia una mica més:

https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-marti-descalarre-la-guingueta-daneu

Quan al topònim Escalarre:

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=17352

 

No hay comentarios:

Publicar un comentario