viernes, 29 de septiembre de 2023

CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DE LA PIETAT . BERGA. EL BERGUEDÀ

 

La Josefina Casadesús Bascompte, publica fotografies la Capella advocada a la Marededéu de la Pietat, ubicada al número 20, del carrer homònim.




El Mapa de Patrimoni ens diu que l'antiguitat d'aquesta capella queda demostrada pel fet que apareix en la documentació que els mateixos paletes que construïren l'església de Santa Maria d'Avià (mitjans del segle XII) varen fer obres de reforma a la capella de la Pietat. A primers del segle XIII, potser el 1224, passà a ser església d'un convent de frares mercedaris fundat per Pere de Berga; convent que després passà a Santa Magdalena i posteriorment a Sant Joan.

El 1338, el convent fou lliurat a monges cistercenques provinents del monestir de Valldaura, aixecat per Geralda de la Portella.

El 1655 va patir una important restauració que va amagar elements pre-romànics i una volta de canó romànica amb una altra volta neoclàssica. El motiu d'aquest arranjament fou l'adaptació com església parroquial mentre es construïa l'actual, situació que s'allargà fins el 1672

. Al segle XIX, el 1832, es féu l'altar del Sant Sepulcre (el més conegut de la capella per participar a l'antiga Processó de Divendres Sant); posteriorment es féu el de la Mare de Déu de la Cinta.

 El 1904 es va daurar l'altar major.

 Després d'uns anys d'abandonament, l'aspecte que oferia era francament dolent.

 Als primers anys de la dècada dels 1990 es va restaurar interiorment i exterior, i actualment ofereix un aspecte molt millorat amb un petit jardí adjacent.

 


Com és mal costum, ha estat noticia per un fet dissortat. 

https://www.ara.cat/societat/roben-crist-capella-berga-video_1_2652662.html

https://www.regio7.cat/videos/comarques/bergueda/2019/08/21/els-veins-recuperen-crist-robat-49924085.html

https://www.segre.com/es/sociedad/190822/la-capilla-la-pietat-berga-recupera-cristo_89658.html

Que la  Marededéu   i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   armenis, kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario