martes, 26 de septiembre de 2023

ESGLÉSIA DE JUBERRI, ADVOCADA AL PROTOMÀRTIR SANT ESTEVE. PARRÒQUIA DE SANT JULIÀ DE LÒRIA. ANDORRA

 Llegia l’església de Juberri, també Juverri , advocada al protomàrtir Sant Esteve, a la parròquia de Sant Julià de Lòria, que visitaven el Joan Seminola i la seva esposa Conxita que  és una església romànica de petites dimensions, de caràcter rural, ubicada en un coster,  per la qual dosa gaudeix d’una extraordinària vista panoràmica sobre la vall de Sant Julià de Lòria.


 El temple segueix l’esquema senzill de la majoria d’esglésies del Principat: una sola nau de planta rectangular, absis semicircular, campanar d’espadanya i coberta de pissarra.

L’absis, semisoterrat per les característiques del terreny, està perfectament orientat a l’est i no disposa de cap obertura. Com gran part de les esglésies d’Andorra d’aquella època, el mur nord tampoc té cap obertura. La porta d’accés s’obre al mur sud presenta un arc de mig punt i tot l’emmarcament està realitzat amb pedra tosca, que contrasta amb el color fosc majoritari de les pedres amb què es van realitzar els murs. La nau està il·luminada mitjançant dues petites finestres en forma de creu, també emmarcades amb pedra tosca; la de la paret sud, propera a l’absis, està construïda amb tres blocs de pedra, mentre que la de la paret de ponent, situada per sota del campanar d’espadanya d’un únic ull que corona el mur, és una mica més elaborada.

Tot l’edifici presenta una gran barreja de pedres de diferents tipus i mides, que subratllen la sensació de rusticitat que desprèn el conjunt. El relleu del terreny defineix i marca la construcció, ja que apareix en gran part semisoterrada, i accentua la sensació d’alçada de l’interior de la capella. La seva construcció cal situar-la a final del segle XI o a principi del XII.

Quan al topònim Juverri, és un derivat de jou 'coll de muntanya' amb sufix -erri. El nucli és prop del pas cap a Arcavell per Caborreu. 

Que el protomàrtir Sant Esteve  i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels   armenis, kurds,   gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits, saami, nenet, amazics, libis, ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

 A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario