lunes, 10 de diciembre de 2012

SANT MIQUEL DEL FOSSAR DE PERAMOLA. L'URGELL SOBIRÀ. LLEIDA

Malgrat no tenir noticies d’aquesta església de Sant Miquel de Peramola vell d'època medieval, hom defensa que si més no l’absis és del segle XI.

En la visita pastoral de 1575 es parla del mal estat de les cobertes, en aquell moment encara era l’església parroquial de Peramola.

Al segle XVIII , en ocasió d’aixecar-se la nova església de Sant Miquel, situada al centre del poble que passarà ser la seu de parròquia, aquesta passarà a ser únicament la capella del cementiri.

Sant Miquel de Peramola vell és una església d'una sola nau, coberta amb volta de canó, de perfil semicircular i capçada a llevant per un absis semicircular, obert directament a la nau.


A la façana de ponent hi ha la porta, de mig punt adovellat amb dues finestres a banda i banda. Aquesta és coronada per un carreu en el què hi ha gravat un crismó. A la façana sud hi ha una finestra d'una sola esqueixada i mentre que a l'absis és de doble esqueixada. L'absis presenta un fris d'arcuacions llombardes i lesenes. La mateixa decoració és present a la façana de ponent. La coberta és a doble vessant i feta de llosa. Culmina l'edifici un campanar d'espadanya.


La desproporció entre l'absis i la nau molt curta, dona peu a suposar una reconstrucció, possiblement al segle XV, com a conseqüència del gran terratrèmol de 1428.

Un record més de les visites del Tomàs irigaray Lopez & cia , per les terres de l’ Urgell sobirà

No hay comentarios:

Publicar un comentario