viernes, 24 de mayo de 2013

L’ESBARJO VERDI DE CARDEDEU

Manuel Joaquim Raspall i Mayol (Barcelona, 24 de maig de 1877- la Garriga, 15 de setembre de 1937), l’abril de l’any 1932 va redactar el projecte d’un local que contemplava exclusivament el què és actualment la nau de la sala de platea sense l'atri d'entrada i el cos de serveis triangular, actualment alineat al carrer de Cervantes.

El 29 de gener de 1933, el rector de Cardedeu, mossèn Lluís Puig va distribuir per la vila un fulletó demanant al habitants del poble la col•laboració per la construcció d'un "Esbarjo infantil per instruir, recreant el vostres fills, educant-los i moralitzant-los".

El projecte d’en Raspall, va servir per demanar la llicència d'obres el 25 de setembre de 1933, i es va construir d'immediat encarregant-ne les obres al constructor Adolf Agustí ) ens agradarà tenir noticia del segon cognom a l’email coneixercatalunya@gmailcom ).

L’equipament va ser inaugurat el maig de 1934 com a cinema infantil i més tard com a teatre.

En el període 1936-39 va ser confiscat i utilitzat com a escola pública.

L’any 1975 fou restaurat i acondicionat interiorment per a cinema i teatre.

És un teatre i es composa d'una planta única, de forma rectangular, en part adossat a la Rectoria per l'oest, amb façana lateral alineada al carrer de Cervantes i amb la façana principal orientada a migdia, separada de l'alineació del carrer de Lluís Llibre. Cos de platea i cos d'escenari sobreaixecat, tots dos de planta rectangular i amb cobertes a dues vessants. El cos lateral està alineat al carrer i està composat per una coberta plana i la planta rectangular. El cos davanter té una menor alçada amb la coberta plana i la planta rectangular. Estructura de la nau de platea formada amb encavallades i corretges de fusta sota coberta de fibrociment a dues vessants. Façana principal composada en dos plans paral•lels a diferent alçada. Les pilastres del parament més alt es coronen amb quadre hídries en forma d'estrella de set puntes. El timpà del parament més baix acull el relleu d'una orla que emmarca la figura d'un Sagrat Cor de Jesús.



El pati de butaques té un empostissat que sobresurt de la boca allindada amb emmarcat motllurat. Cos de serveis de planta triangular, alineat al carrer de Cervantes. Escenari amb caixa sobreaixecada de la nau, amb teler i ponts de fusta. Vestidors de l'escenari que ocupen una part de la Rectoria a la què està adossat. Vestíbul d'entrada i cabina de projecció a la façana de migdia. La sotacoberta de la nau principal no té accés.

L'Esbarjo Verdi neix d'una iniciativa ciutadana, que ha comportat la signatura d’un conveni entre la regidoria de Cultura de l'Ajuntament i l'empresa dels Verdi que farà possible que cada setmana, a Cardedeu, es projecti una pel•lícula de les que s’exhibeixen en els cinemes de Barcelona i Madrid. Aquesta nova etapa ha comportat la realització d’obres de millora, tant de caràcter tècnic, com de reforma del local, que conserva malgrat tot, l'encant de les antigues sales populars.

No hay comentarios:

Publicar un comentario