sábado, 9 de diciembre de 2017

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA PARROQUIAL DE CASTELLNOU DE BASSELLA ADVOCADA A SANT SIMEÓ. . L’URGELL SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

La intensa fredorada d’aquests primers dies de desembre de 2017, desaconsellava fer ‘treball de camp’, i em quedava a casa, treballant a l’ordinador.

Trobava una fotografia de l’Església parroquial de Castellnou de Bassella, advocada a Sant Simeó, datada l’any 1923, que feia el Josep Salvany Blanch.


Llegia que Castellnou de Bassella fou un poble del terme municipal de Bassella (Alt Urgell , localitzat a la vora de l'antiga carretera de Ponts a Oliana, a l'esquerra del riu Segre. La biblioteca de Catalunya, l’inclou a la comarca de la Segarra, caldrà fer-los saber l’error.



Castellnou de Bassella formava un municipi conjunt amb Aguilar de Bassella i la Clua d'Aguilar al segle XIX.

Les esglésies de Bassella , advocada a la Mare de Déu de l’Assumpció, dita popularment de la Garrola; la de Guardiola , advocada a Santa Fe ; i Mirambell depenien de l'església parroquial de Castellnou de Bassella, dedicada a Sant Simeó.

Actualment es troba submergit sota les aigües del pantà de Rialb que va començar a inundar la zona amb el tancament de comportes l’any 1999

La població del poble ja desaparegut, que l’any 1996 era de 44 persones, havia desallotjat la zona de mica en mica i les cases de Castellnou de Bassella varen ser enderrocades.

Les restes de la necròpoli medieval varen ser exhumades l’any 1999 i traslladades junt amb un dolmen localment anomenat "Dolmen del Perotillo".

S’ha fet una tasca excel·lent en la destrucció del patrimoni històric i/o artístic de Catalunya, que no agrairem mai al REINO DE ESPAÑA.

Imagino que a Bassella, Aguilar , Castellnou, La Clua d'Aguilar, Guardiola de Segre , Mirambell, Ogern, La Salsa , Serenyana, Altés, Santa Magdalena de Can Cerdà i Sant Mer, hi havia escoles en els any anteriors a la dictadura franquista, el sostre demogràfic 1012 habitants s’assolia al cens de 1860. Ens agradarà si més no tenir-ne noticies, i si fos possible fotografies dels edificis que aixoplugaven les escoles també, a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

Més  per mala consciència que per un veritable sentiment religiós , s'han aixecat petites esglesioles : 

Entre la cruïlla amb la carretera C-14 i l'església nova de Sant Simeó, el camí apareix com a “Camí nou de Castellnou de Bassella”.

Que Sant Simeó, Sant Serni,  i la Marededéu de la Garrola, elevin a l’Altíssim la nostra pregaria, Senyor; allibera el teu poble !!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario