domingo, 4 de julio de 2021

SANTA FE AL NUCLI DE GUARDIOLA DE BASSELLA. L’URGELL SOBIRÀ. LA VEGUERIA “ IN PECTORE” DELS PIRINEUS.

 

El topònim Guardiola el trobareu almenys en les següents entitats de població:


Guardiola (Bassella), poble del municipi de Bassella


Guardiola (Vilanova de l'Aguda), poble del municipi de Vilanova de l'Aguda


Guardiola de Berguedà, municipi del Berguedà


Guardiola de Font-rubí, poble del municipi de Font-rubí


Sant Salvador de Guardiola, municipi del Bages


El Pere Albert Carreño retratava la solitud infinita del nucli de Guardiola al terme de Bassella, i la seva església advocada a Santa Fe.








Joan-Albert Adell i Gisbert i la  Maria Lluïsa Cases i Loscos, escriuen de l’Església de  Santa Fe de Guardiola , al terme de Bassella, a la comarca de l’Urgell sobirà, a : https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0616501.xml


L’església parroquial de Guardiola de Bassella és un edifici d’una nau, coberta amb volta de canó i capçada a llevant per un absis semicircular. Presenta nombroses transformacions, especialment l’afegitó de dues capelles als seus costats nord i sud, una sagristia al costat de l’absis pel nord, i la transformació del campanar, originàriament d’espadanya, de dos ulls, en una esvelta torre situada sobre la façana de ponent. En aquesta mateixa façana s’obre la porta, en arc de mig punt adovellat, aixoplugada per un porxo. Al centre de l’absis hi ha una finestra de doble esqueixada, i se n’obre una altra al mur sud. L’aparell és de carreus molt ben tallats i polits, i a l’absis, que s’assenta sobre un eminent esperó rocallós, forma un sòcol de tres filades.

 

Per les seves característiques hem de situar la construcció d’aquest edifici dins les formes més pròpies de l’arquitectura del segle XII


El martirologi ens diu que Santa Fe, traspassava de forma similar a Llorenç de Roma, passada per la graella i decapitada a continuació, segons les cròniques només tenia 13 anys.

 



A. Moras, l’Antonio Moras Navarro, q.e.p.d,  eminent fotògraf de Patrimoni al que no se li ha reconegut  – encara – la gran tasca que duia a terme en aquesta comarca – la retratava l’any 1985 . Visió lateral de l'església.




Bassella tancava l’any 2020 amb 217 habitants de dret, molt lluny dels 1046 que serien el sostre demogràfic al cens de 1857,  malgrat que consten 9 veïns a Guardiola de Bassella, la sensació que teníem en visitar-la és la d’un indret abandonat.


En aquesta ocasió “ se’ns escapava “ la Guardiola  de Vilanova de l'Aguda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario