viernes, 2 de julio de 2021

ESGLÉSIA DE LA MARE DE DÉU DEL CARME DE CLARET. OLIOLA. LA NOGUERA

 

El sostre demogràfic d’Oliola s’assolia el cens de 1857 amb 999 ànimes, i es tancava l’any 2020 amb una població de dret de 203 habitants. La superfície del municipi es de  86,3 km² , aquesta sangria del 79,68%, és una mostra fefaent de la pèssima gestió de la “ cosa pública” al REINO DE ESPAÑA.


Ens aturàvem a retratar la quasi ensulsiada  església de la Marededéu del Carme de Claret, de la que ens diu Patrimoni Gencat; edifici d'una nau, de planta rectangular.







Tota l'obra és de pedra. La façana, de pedra de carreu, té una porta accés amb arc apuntat, al costat dret hi ha una placa amb inscripció, damunt de la porta una altra també amb inscripció. Hi ha una finestra geminada d'arc apuntat i damunt d'aquesta hi ha una altra en forma d'estrella. Es remata la façana una cornisa decorada, damunt de la qual hi ha una creu i dos pinacles. A la paret del costat esquerre de la façana hi ha dos finestres, una amb arc apuntat i l'altre amb forma circular i cornisa decorada correguda a la paret dreta.


La Mare de Déu del Carme és l'església parroquial de Claret, llogaret del municipi d'Oliola, aturonat a la partió d'aigües entre el Llobregós i el Sió.

 

Per la inscripció que trobem a la façana de l'Església sabem que fou manada construir l'any 1903 per "D. Faust de Dalmases i de Massot, Baró de Bollidor", dedicant-la a la memòria dels seus pares.






Faust de Dalmases i de Massot (Cervera, Segarra, 1870 — València, 1938 ) . Historiador, llicenciat en dret,


Heretà de la seva mare la baronia del Bollidor i la castlania d'Oliola.


 Formà una copiosa col·lecció de documents i llibres d’interès per a la història de Cervera i comarca, actualment dipositada a l’Arxiu Històric de Cervera.


Publicà una Guía histórica-descriptiva de la ciutat de Cervera (1890), de consulta molt útil, el Cerimonial del Corpus del 1426 i uns records d’infància i joventut intitulats De la Cervera vuitcentista (1934).


Col·laborà en la revista Catalana (1919-26), en el Boletín de l’Academia de la Historia i en publicacions locals, i fou membre corrresponent de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona (1904).


L’Església de Claret, és l’excepció de la norma en aquest entorn d’Oliola, pel que fa al seus estil arquitectònic, i atesa la qualitat intel·lectual del seu promotor, podem suposar que va encarregar l’obra a un mestre d’obres i/o arquitecte de Cervera, i àdhuc de Barcelona. Ens agradarà tenir-ne noticia a l’email castellardiari@gmail.com


http://locarranquer.blogspot.com/2015/03/el-fons-del-llinatge-massot-dalmases.html

       

 


la Maria Carme Vidal i Torruella,  retratava l’any 1983, l’Església encara “sencera”,  en la nostra visita fa escassament quatre anys, l’Església ja estava molt malmesa,  les cases  però, encara  no havien patit danys.  Ahir, 1.07.2021 l’espoli era del tot evident.


 Reiterava a la Marededéu del Carme de Claret,  la pregaria que havia fet davant del runam de Santa Magdalena  a Maravella, i encara desprès a la capella de  la  Marededéu del Pilar, en la   que demanava a l’Altíssim que no deixes sense sanció als responsables de tanta desolació. 


Maleïts !!!!!!!!!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario