sábado, 3 de julio de 2021

ESGLÉSIA DE L’ESCOLA PIA. SABADELL. EDIFICIS ESCOLARS ANTERIORS A LA DICTADURA FRANQUISTA

 Baixava a Sabadell per recollir a la Guitarreria del carrer de Sant Cugat , 84, un instrument musical que havia arranjat per al meu net Bernat.


Deixava el cotxe al costat de  l'Església de Sant Agustí, , que forma part de la propietat de les escoles Pies, i en la que en els meus anys d’infantesa havia assistit a moltes celebracions litúrgiques




A la tornada, m’aturava a retratar la façana de l’escola, per on havia entrat i sortit en els anys de la meva infantessa, em venien al cap  els records,  el Ventura, el conserge-porter,  el Pare Joan Zanuy i Marimón, al que veia com un gegant amable i protector,  encara em sembla veure’l vetllant l’àpat de dinar a la casa del Carrer de Garcilaso, on anàvem els que ens dúiem el menjar de casa. 




http://sabadell.escolapia.cat/2013/10/en-record-p-joan-zanuy-i-marimon.html

L'edifici, obra de l'arquitecte Miquel Pascual i Tintorer (Sant Feliu de Llobregat, Baix Llobregat, 1849  Barcelona, Barcelonès, 1916), es va inaugurar l'any 1885. 




Conserva l'estructura original. Destaca la reixa de la tanca del carrer de l'Escola Pia (1908), l'escala i el passadís amb un arrimador de ceràmica esmaltada. Construït abraçant un pati en forma de ce, l'edifici està constituït per planta baixa i tres pisos. Les façanes exteriors estan endarrerides deixant un espai enjardinat entre l'edifici i el carrer, estan estucades i les seves finestres estan protegides amb trencaaigües de pedra. De l'interior cal destacar el Saló d'Actes exornat amb quadres a l'oli pintat per Josep Espinalt Torres (Santpedor, 1854 - Manresa, 1896) i uns medallons col·locats en el fris superior on apareixen bustos de sants relacionats amb l'Orde Calasància. 


En el corredor del claustre hi ha relleus sobre Josep de Calassanç, obra de Camil Fàbregas  Dalmau (Moià, 1906[1] - Sabadell, 2003)


És un dels edificis més destacables de tota la ciutat de Sabadell. És tracta d'un edifici de dues plantes amb soterrani. De tot el conjunt escolar podem destacar l'escala principal la qual connecta amb tots els nivells de l'escola excepte el subsòl, i d'aquesta destaca la seva barana de ferro forjat i la claraboia que il·lumina tota l'escala amb una deliciosa llum natural. El sostre de l'escala principal està decorada amb motius florals i naturals, a l'estil barroc.




De l’església d'estil modernista amb influències gòtiques i barroques, n’havia escrit en altres ocasions: 

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2018/08/esglesia-de-sant-agusti-escola-pia-de.html


Al llarg de la vida he format part de molts col·lectius, de forma voluntària en un casos,  i de forma coercitiva en altres, de la meva estada a l’escola Pia de Sabadell, en tinc un record gratíssim. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario