Retratava l’edifici cantoner de la Plaça del Dr. Robert, 4-5, i el carrer del Pedregar.
Observava que la CAIXABANC ha tancat la seva oficina de la Plaça dels Jardinets i s’ha traslladat als baixos el nou edifici que s’aixeca al indret on hi havia l’Euterpe. És un acudit fàcil, i no m’estaré de fer-lo, aquest no son bons temps per a la música, oi?:
Llegia que l’any 1921 es va presentar un primer projecte de l'arquitecte Lluís Planas Calvet (1879-1954) , que havia treballat al Servei de Construccions de la Mancomunitat de Catalunya, i que ens deixa una extensa obra que principalment s'inclou dins de l'estètica del noucentisme, tot i que els primers edificis, fins al 1911, són d'estil modernista. En aquesta època projectà la Casa Santamaria (1908) i la Casa Pujades (1909) a La Garriga i la fàbrica Blanch (1910) a Barcelona. Amb el seu projecte, presentat el 1916, es van construir les primeres Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya a Valls, Olot, Sallent, les Borges Blanques (1918) i Canet de Mar (1919). També és seva la Biblioteca Popular Serra Moret de Pineda de Mar, que projectà el 1920 segons consta als plànols de l'Arxiu Històric de la Diputació de Barcelona i que sovint ha estat atribuïda erròniament a Isidre Puig Boada. Altres edificis projectats per Lluís Planas i Calvet són l'Ajuntament de La Roca del Vallès, les escoles Escasany a Cardona (1924), diversos edificis d'habitatges a l'eixample barceloní, i nombroses cases d'estiueig (Cardedeu, Vilanova del Vallès, Viladrau, Centelles, Sitges). Malgrat aquest ‘currículum’, o potser per això, el seu projecte no tiraria endavant.
https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0051381.xml
L’any 1923 l’ Enric Ferran Josep Lluís Sagnier i Villavecchia, marquès de Sagnier (Barcelona, 21 de març de 1858 – ídem, 1 de setembre de 1931),va elaborar el segon, que seria acceptat i s’acabaria duent a terme.
http://angelscanut.com/enric-sagnier-i-villavecchia/
L'any 1950 es va reformar la façana segons projecte de Juan Padrós Fornaguera (Badalona 1901-1966) ), i dos anys més tard s'afegiren dues plantes i un àtic.
https://www.raco.cat/index.php/CarrerArbres/article/view/282307
Patrimoni Gencat ens diu ; edifici neogòtic format per planta baixa, quatre plantes i una cinquena planta, on hi ha un àtic amb un terrat cobert de pèrgoles. La façana presenta una composició simètrica amb elements medievalistes, entre els què destaca una finestra coronella del primer pis.
A la planta baixa destaca una sèrie de tres finestres d'arc de mig punt separades per petites columnes. Les obertures de la resta de la façana destaquen pel color del seu emmarcat. L'edifici està coronat per un grup escultòric de Frederic Marés Deulovol (Portbou, Alt Empordà, 1893 - Barcelona, 1991) .
https://www.enciclopedia.cat/EC-GEC-0040144.xml
http://www.sabadell.net/Fitxes/FitxesPepps/pagines/033-A.htm
Edifici plurifamiliar entre mitgeres de planta baixa, quatre pisos i àtic, formant cantonada entre la plaça del Dr. Robert i el carrer del Pedregar. La planta baixa, ja des del seu origen fou destinada a oficina principal de la Caixa de Pensions a Sabadell. Façanes composades simètricament, amb el xamfrà fent la funció d’eix de simetria i alhora articula el conjunt. Destaca un grup escultòric de Frederic Marés situat a la part superior del xamfrà. L’edifici actual és el resultat de vàries remuntes realitzades en diferents intervencions.
Que en faran d’aquest edifici que forma part del patrimoni històric de Sabadell?.
No hay comentarios:
Publicar un comentario