lunes, 3 de diciembre de 2018

DEL MERCAT MUNICIPAL A L’ESPAI GUINOVART. AGRAMUNT. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia que l'any 1994 gràcies a la insistència de l'aleshores alcalde d'Agramunt, el senyor Josep Huguet Herbera , s'inaugura a l’edifici de l’antic mercat municipal la Fundació Espai Guinovart, on Guinovart recull els seus records de la vila, lligats a les seves arrels, la seva mare havia nascut aquí.

L’autor de l’edifici del mercat l’any 1948 va ser Lluís Domènech i Torres ( Barcelona l’11 de novembre de 1911 + Barcelona , 25 de gener de 1992). Patrimoni Gencat ens diu ; edifici de grans dimensions format per diversos cossos simètrics partits per una magnífica torre quadrada al centre del conjunt arquitectònic. La seva planta és rectangular amb tres sortides per tres bandes diferents. Una d'elles, la principal, està centralitzat la façana. És una porta semicircular tota la pedra. Les altres dues són als murs laterals i són secundàries. La porta principal està situada a la part baixa de la torre citada anteriorment. Aquesta es quadrangular formada per tres cossos diferenciats: la porta semiesfèrica a la part baixa, una part central amb una finestra amb balconada decorada amb obra vista als costats i un òcul tapat més amunt. Aquests elements es repeteixen en els quatre costats de la torre. Un últim cos és format per tres finestres tapiades que ressegueixen també els quatre costats havent-hi un total de dotze finestres tapiades. Finalitza aquesta torre una coberta piramidal sobre ràfec amb teuleria àrab i coronada per un petit pinacle balustrat. A banda i banda s'estructura tot l'edifici; dos cosso idèntics laterals de planta rectangular amb superposició de dues teulades baixes. Un cos inferior, absent d'obertures i alguna decoració en els murs i sobreposant-se a aquest, un segon cos, més endarrerit, on s'hi aprecien grans obertures en forma de finestrals de mitja lluna en cada un dels murs. La coberta és de dos aigües i amb teula àrab.


Ens agradarà tenir noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com de l’autor de les reformes que es feien per habilitar aquest edifici al seu nou ús us.

Retratava a la Maria Jesús Lorente Ruiz, davant de l’estructura monumental, obra de Josep Guinovart i Bertran (Barcelona 1927 - 12 de desembre de 2007), que ha esdevingut un dels símbols d’Agramunt.


Suggeria a l’ Aula d'Extensió Universitària per a Gent Gran de Castellar del Vallès, incloure Agramunt com una destinació catalana de gran interès cultural :

PROPOSTA VISITA CULTURAL . AGRAMUNT

1. Fer una tassa de xocolata Jolonch i visitar l’obrador

2. Visitar Santa Maria d’Agramunt

3. Visitar l’Espai Guinovart http://www.espaiguinovart.cat/informacio.php

4. Temps lliure abans de dinar

5. Dinar

Per descomptat, la proposta està oberta a qualsevol altre col·lectiu, Escoles, Instituts, Casals de Gent Gran, d’arreu de Catalunya i del món.

No hay comentarios:

Publicar un comentario