lunes, 6 de abril de 2020

IN MEMORIAM DE LA VANSA I ELS SEUS HABITATGES TROGOLDÍTICS. BARONIA DE LA VANSA. VILANOVA DE MEIÀ. LA NOGUERA. LLEIDA.

Des de l’obligat confinament per la pandèmia del coronavirus, fèiem una crida “urbi et orbe” perquè aprofitant aquests dies, les persones i famílies revisessin les fotografies, i ens fessin arribar als emails coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com còpia d’aquelles en les que apareix algun element patrimonial d’interès.

El Francesc Cardona Fonoll, em feia arribar un parell de fotografies de la Cova de la Vansa , fetes fa uns 10 anys.



Les dades descriptives les extrèiem de :
http://trogloditisme.blogspot.com/2019/09/cova-de-la-vansavilanova-de-meia-noguera.html

La casa de la Vansa és situada dins d’una enorme balma d’uns 150 metres de llargada, 20 metres de fondària i uns 5 metres d’alçada.
La casa té dues plantes.

Està força ben conservada i encara hi podem veure totes les dependències habituals d’una masia: la cuina-menjador, les cambres, el celler amb dues grans botes per a vi, dites vaixell, que van ser muntades allà mateix, ja que no passen per la porta, el forn, els corrals, l’era, etc.

Era la masia més important de la contrada i ostentava el títol senyorial de «baronia de la Vansa», que més tard passà al municipi i avui forma part de Vilanova de Meiá.

La masia fou habitada, de forma permanent, fins a l’any 1932 per la família Puigpinós.

Serví d’amagatall en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República, que donava lloc a un conflicte bèl·lic en el que les potencies feixistes provarien les seves armes damunt la població civil; desprès hi visqué en Solé, àlies el Grives, i del 1941 al 1950 Ventura Puigpinós, nascut a la casa a començaments de segle .
Les mostres de la llarga ocupació de l’indret són les troballes d’una punta i una ascla de sílex prehistòriques així com fragments de terrissa corresponents als segles XI i XVIII; també s’hi ha localitzat unes mostres de manifestacions rupestres (grafits, pintures, gravats) d’època medieval.

https://www.serradelmontsec.com/cova-de-la-vansa-montsec/#La%20Cova%20de%20la%20Vansa

Hi ha alguna dada relativa a l’església de Santa Maria de la Vansa a ;

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=22405

http://coneixercatalunya.blogspot.com/2017/07/in-memoriam-de-la-vansa-i-la-seva.html

Si aconseguim superar aquesta pandèmia, no serà fàcil, perquè no s’està gestionant amb criteris tècnics i científics, i dissortadament no porten el timó - com és mal costum en aquest reialme – els millors, poseu Vilanova de Meià, la Noguera, Lleida,..., Catalunya a la vostra agenda.

Que el bon Déu tingui pietat de nosaltres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario