lunes, 13 de abril de 2020

IN MEMORIAM. DEL PROJECTE INACABAT DE LES ESCOLES PÚBLIQUES GRADUADES A L’ESCOLA DELS GERMANS MARISTES. RUBÍ. EL VALLÈS OCCIDENTAL.

Trobava un excel·lent treball :

https://historiaygrupomuseorubi.blogspot.com/2020/04/abans-dels-maristes-el-projecte-de-les.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:%20CentreDestvdisRvbinencsYGrupoDeColaboradoresDelMuseoDeRub%20(Centre%20d`estvdis%20Rvbinencs%20y%20Grupo%20de%20Colaboradores%20del%20Museo%20de%20Rub%C3%AD)&fbclid=IwAR0hztDgK4ykbM4z7-kr1UvZgbfwhMYDUpKMWfPvu6Y80xc18j627Ds_7hQ

En el que s’explica que Miquel Segura i Mitjans (Rubí, 1895 - 1963) promovia la construcció d’unes Escoles Graduades Publiques a Rubí, que l’ arquitecte municipal de Rubí, Francisco Portillo i Quintana ( 1897 + 16.10.1968 )
http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1964/06/19/pagina-33/34318092/pdf.html?search=Francisco%20Portillo%20Quintana
dissenyava per edificar-lo al turonet de l'àrea de les "Cases Barates" anomenat "vinya del Morro, un complex de dues plantes, al voltant d'un gran pati de planta pentagonal, on hi hauria tot allò que calia en un centre educatiu avançat i modern (fins i tot un museu escolar!). La planta inferior, a més d'allotjar les dependències comunes de l'escola (serveis, sala de professors, consergeria...), acolliria les aules per als nens, i la superior les destinades a les nenes. També hi haurien aules especials, amb cabuda de 45 a 50 alumnes cadascuna, destinades a dibuix, música, treballs manuals, etc. El pati central seria el lloc on es faria la gimnàstica i l'esbarjo infantil.


L’any 1936 començarien les obres, i al ensems que s’endegava el conflicte bèl·lic per la sedició dels militars feixistes encapçalats pel general Franc cobrà el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II Republicà , es van anar aixecant les estructures del complex a càrrec de l'Ajuntament, dissortadament però, el preu dels elements i materials necessaris per a la seva construcció, així com el de la mà d'obra varen experimentar notables augments, fins que exhaurides les finances locals les obres en van aturar.

Els feixistes, no estaven – i estan – per facilitar l’accés a l’educació a les classes més desfavorides, i les estructures que s'havien començat a edificar quedaren abandonades durant diversos decennis dalt del turó.

L’Eduard Puigventós López ( Rubí, 1984) al seu llibre “Els Germans Maristes a Rubí”, explica que el consistori feixista va vendre el terreny a un fabricat de material elèctric que finalment no va tirar endavant amb el seu projecte i el va posar a la venda un altre cop, l’any 1951, el va adquirir l'orde dels Germans de Sant Joan de Déu amb la intenció de construir-hi un centre de salut. Això tampoc va tirar endavant i finalment el 1967 els Germans Maristes acabarien comprant la finca.

A la tercera aniria a la vençuda , i finalment el somni del Miquel Segura i Mitjans (Rubí, 1895 - 1963) s’acabaria fent realitat i dalt del turonet es faria un col·legi.
https://www.rubi.cat/educacio/ca/estudis-post-obligatoris/premi-de-recerca-miquel-segura/biografia-de-miquel-segura


Ens manquen MOLTS dels edificis escolars de Catalunya que primer la Mancomunitat i desprès la Generalitat en l’àmbit públic, i força patricis – espècie quasi extingida a Catalunya, i desconeguda al REINO DE ESPAÑA - , l’esforç gegantí de l’església catòlica, i d’altres confessions aixecaven per fa ciliar l’accés a les classes més desfavorides.

Esperem les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmai.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario