sábado, 12 de diciembre de 2020

EL GARATGE SACREST I LA FÀBRICA D’EMBOTITS D’EN BAUDILI DESCALS AUBERT. OLOT LA GARROTXA. GIRONA.

 El Matias En Mais Castanyer publica una fotografia ,  Garatge Sacrest (1917), al carrer d’Esteve Vilanova.




Patrimoni Gencat inclou el garatge en una única entrada La Fàbrica Descals, i el Garatge Sacrest, i en diu ;  els edificis presenten  diferents cossos, cadascun amb una solució particular que, sumats, fan una llarga i polifacètica façana al carrer de Vilanova. En elles s'hi integren diferents elements en uns volums heterogenis. Hi destaquen els paraments, ara revestits amb rajola vidriada, adés estucats o aplacats amb pedra rústica. Les obertures apareixen, també, en alternança de tipologies. N'hi ha de regulars, horitzontals i de mida gran, però també de petites, verticals, agrupades per tal de formar galeries. No hi falten tampoc els òculs, el·líptics, en aquest cas. Hi ha els balcons, amb llosana de pedra basta. La diversitat s'emfasitza en la disposició dels careners de les teulades, perpendiculars els uns dels altres, amb ràfecs prominents que volen sobre permòdols, aquí metàl·lics, allà en fusta, i coberts amb teula vidriada. En darrer terme, la finalitat industrial de l'edifici determina l'existència d'un accés per a vehicles que deixa a banda i banda dos grups d'edificis, condició que l'arquitecte aprofita per bastir-hi un pont habitable, un volum que descansa sobre un arc rebaixat i que presenta un finestral de forma geomètrica, més aviat del gust Art decó, coronat per una cornisa mixtilínia.

 




Arquitecte: Joan Roca Pinet (Girona, 19 d'agost de 1885-ibidem, 16 de gener de 1973)




Baudili Descals Aubert  , amb "fábrica de embutidos de todas clases", segons la matrícula industrial d'Olot, va ser el promotor, el 1917, d'aquest edifici que va projectar l'arquitecte Joan Roca Pinet.

 Sota la influència de Rafael Masó i Valentí (Girona, 16 d'agost de 1880 - Girona, 13 de juliol de 1935), Roca Pinet fa el pas del Modernisme al Noucentisme i la Fàbrica Descals és un bon exemple de la dita transició estilística, així com de l'especialització que va adquirir en la construcció d'edificis d'equipaments i d'indústries.

La nissaga Sacrest deixava la seva petjada en el patrimoni immoble Olotí :

Fàbrica de Can Sacrest:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10335

Cases Sacrest:

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10433

Casa de Can Nolasc Sacrest

http://invarquit.cultura.gencat.cat/Cerca/Fitxa?index=0&consulta=&codi=10203

Si ens deixen sortir del nostre municipi, poseu Olot a la llista d’indrets d’obligada visita

No hay comentarios:

Publicar un comentario