jueves, 24 de diciembre de 2020

EL PONT I L'ERMITA DE SANT ANTONI ABAT DE LA GRELLA. SISPONY, PARRÒQUIA DE LA MASSANA. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia del Pont de Sant Antoni  Abat de la Grella, una senzilla construcció en cavalló, amb un sol ull d'arc de mig punt rebaixat, amb les dovelles sense tallar.



Disposa de muralleta i calçada empedrada. La seva llargada és de 21,20 metres i la seva alçada màxima de 5,55 metres.

El pont de Sant Antoni de la Grella, també anomenat pont de Sispony, és un pont d'origen romànic, refet a mitjan segle xx, situat al costat , riu amunt , de l'ermita de Sant Antoni  Abat de la Grella, originàriament romànica ,  restaurada cap als anys quaranta a causa de les obres dels túnels de la carretera general,   i del camí ral que unia les parròquies d'Andorra la Vella i la Massana.

 Antigament era l'únic pas que hi havia per arribar a la Massana; passa per damunt del riu Valira del Nord.

La Rosa Maria, i el Miquel, la “ parella romànica “ ,  amb qui justament aquest matí ens felicitàvem telefònicament els Nadals, i desitjàvem la Covid.19 sigui l’any que ve, només un mal record a les hemeroteques, ens explicàvem la seva visita a l'ermita



http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/10/sant-antoni-de-la-grella-la-massana.html



Que sant Antoni Abat, intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.

 Sovint els termes Santuari, ermita, capella, església, esglesiola, esglesiona,..,  es fan servir com si tots tinguessin el mateix sentit, l’únic comú és que son edificis religiosos, esglésies:

 Quan parlem de Santuari, ens referim a un  lloc sagrat, església, capella o ermita,  on es venera la imatge o relíquia d'un sant.

Quan parlem de capella, ens referim a un lloc consagrat al culte religiós en l'interior d’una església,  o formant part d’un edifici, o conjunt d’edificis.

Quan parlem d’ermita, ens referim a un lloc consagrat al culte religiós situat en un paratge despoblat.

Com em recordava sovint la meva companya de despatx, quan presentava escrits als Jutjats del Reino de España, recorda, son funcionaris, la M con la A , MA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario