domingo, 20 de diciembre de 2020

IN MEMORIAM. ESGLÉSIA “VELLA” DE SANT CLIMENT DE PERALTA. PERATALLADA. FORALLAC. L’EMPORDÀ JUSSÀ.

 

El Joan Dalmau Juscafresa em feia arribar un enllaç amb imatges i dades de l’església “vella”  del nucli de Peralta ,al antic terme de Peratallada, que forma part avui del terme municipal de  Forallac , a la comarca de l’Empordà jussà, o l’Empordanet com la denominava Josep Pla i Casadevall (Palafrugell, 8 de març de 1897 – Llofriu, 23 d'abril de 1981), un dels fills il·lustres d’aquest racó de món.

Amb l’excusa de la Covid.19 s’ha decretat la presó comarcal per a tota la ciutadania, li demanava al Joan Dalmau Juscafresa que té llibertat de moviments pels 701,7 km² de la comarca de l’Empordà jussà, que amb totes les mesures de seguretat es desplaci fins aquest indret per retratar alhora que les runes que encara quedin – que ja no seran gaires – el Mas Vidal, un casal del segle XIX, que es devia construir amb bona part de les pedres procedents de l'enderroc de part de l'església, i potser d'altres dependències medievals desaparegudes.

Joan Badia i Homs,  ( Palafrugell , l’Empordà jussà, 9 de maig de 1941) Narcís Puigdevall Diumé ( Camallera,l’Empordà sobirà,  1928) retrataven l’any  1984,  l’Església gairebé destruïda de Sant Climent de Peralta , Patrimoni Gencat ens diu que només es conserva el mur lateral nord, el transsepte i l'àbsis.



 Edifici pre-romànic d'una sola nau amb fals creuer(elevat i no sobresortit en planta) i absis trapezoidal.

 Són visibles les voltes del creuer i de l'àbsis, l'arc toral de la nau amb el creuer, i l'arc triomfal han desaparegut però.

 La volta transversal del creuer i de l'absis són de ferradura.

El parament és de rebles i morter que en alguns punts es disposen en filades horitzontals i d'altres són inclinats.

 Grans carreus ben escairats a les cantonades. Presència d'opus spicatum als murs.

https://www.enciclopedia.cat/ec-gec-0059611.xml

l’antiga església parroquial de Sant Climent, de la qual només resten poques ruïnes, amb sepultures excavades a la roca, era una cel·la monàstica on el 844 residien uns monjos. El 881 la seva propietat fou cedida per privilegi de Carlemany a la seu de Girona, cessió confirmada per un altre privilegi reial del 898 i per una butlla del 1010.

A la fi del segle  XI se n'apoderaren els senyors de Peratallada, fins que el 1137 Dalmau de Peratallada la retornà a la seu de Girona.

Fou després una simple parròquia fins als anys 1727 i 1751, en que fou substituïda per l’església “ nova”, el desplaçament devia venir motivat per la distribució del poblament dispers del seu terme.

 

https://www.monestirs.cat/monst/baemp/bp12pera.htm

https://www.visitperatallada.cat/ca/pobles/l/6-sant-climent-de-peralta.html

http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=forallac&page=1&pos=4

Que Sant Climent intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans,els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.



El patrimoni malmès de Catalunya us desitja un BON NADAL

No hay comentarios:

Publicar un comentario