lunes, 28 de diciembre de 2020

SANT ROMÀ DE LES BONS. PARRÒQUIA D’ENCAMP. ANDORRA

 

El Jordi Vila Juncá exerceix de notari gràfic, narrador visual,  en diu Facebook, de les terres de l’Urgell sobirà i les comarques confrontades.

 

En aquesta ocasió publica una fotografia de l’església de Sant Romà de les Bons,  temple situat sobre una roca que domina el conjunt medieval de les Bons, a la parròquia d'Encamp, al Principat d'Andorra.


 





Llegia que va ser construïda en els anys centrals del segle XII, immediatament abans de la seva consagració el 23 gener de 1164.

 

La planta del temple és rectangular, d'una única nau rematada en un absis semicircular orientat cap a l'est. Presenta l'excepcionalitat en el romànic andorrà de trobar-se coberta mitjançant una volta de canó.

 

L'Església de Sant Romà conserva mostres de decoració pròpies del romànic llombard que es repeteixen igualment en moltes altres esglésies d'aquest estil en el territori del Principat: bandes i arcuacions a l'absis, fris de dents de serra sobre la porta d'arc de mig punt, la qual s'obre als peus de la nau, orientada a l'oest. Sobre la paret de ponent es troba un campanar d'espadanya amb dues obertures de mig punt per a les campanes, sobre un porxo construït en època posterior.

 

Es troba al costat de les restes de l'antic Castell de les Bons.


A l'interior de l'església es conserven  les restes de la decoració pictòrica mural original d'època romànica, així com d'una reproducció dels murals d'aquesta època que es trobaven a l'absis i que avui es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).




També són destacables altres pintures murals del segle XVI de tradició gòtica, un retaule gòtic policromat sobre fusta dedicat al sant titular (Sant Romà d'Antioquia), així com diferents peces de mobiliari de fusta.






Al interior es conserva la taula d’altar de pedra, reproduccions de les pintures romàniques del Mestre de Santa Coloma (segle XII) que representen la visió apocalíptica de sant Joan i pintures de tradició gòtica amb iconografia de sant Pere (segle XVI).

La Rosa Maria i el Miquel, la “ parella romànica” ens expliquen la seva visita :

http://indretsescbergueda.blogspot.com/2013/05/sant-roma-de-les-bons-encamp-andorra.html

Des del Diari BONDIA manifestàvem el seu interès en les publicacions que anàvem confegint el tàndem JORDI VILA JUNCÁ, com a fotògraf i l’ANTONIO MORA VERGÉS, com a redactor.  Com a deferència corresponíem amb aquesta publicació, atès però, que al REINO DE ESPAÑA bufen aires genocides i que en general tant el patrimoni històric com la seva documentació tenen des temps immemorials greus mancances, intentarem com a norma divulgar el Patrimoni Històric de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario