domingo, 29 de mayo de 2022

CIVÍS A VISTA D’OCELL. LES VALLS DE VALIRA. L’URGELL SOBIRÀ. LA “ DESITJADA” VEGUERIA DELS PIRINEUS QUE PER RAONS INEXPLICABLES NO S’ACABA DE POSAR EN MARXA.

 

El Jordi Vila Juncá publica una fotografia a vista d’ocell de Civís, poble del municipi de les Valls de Valira , l’Urgell sobirà, situat a 1.511 metres d’altitud, als vessants de ponent del bony de la Caubera (en la divisòria amb Andorra), a l’esquerra del riu de Civís.

 

 


Les cases, amb teulats a doble vessant de llicorella, s’esglaonen pel pendís. L’església parroquial és dedicada a sant Romà; és mencionada en l’acta de consagració de la catedral d’Urgell, el 839. 


És un edifici rectangular, amb l’altar a ponent. Al costat de la façana, amb portal rectangular, a llevant, es dreça el campanar de torre, potser del segle XVII. 


L’església ha estat reconstruïda en època més recent; conserva, però, fragments d’un mur més antic, que es prolonga més enllà de la façana i, també, una capella quadrada amb finestra de biaix interior. 


Vora el poble hi ha les ruïnes de la capella de Sant Bernabeu. 


Civís era antigament vila closa i així es documenta en el Spill del 1519. La festa major s’escau el tercer diumenge d’octubre i també es fa el primer diumenge de juliol la festa del Roser.


L’antic terme de Civís, fou municipi independent fins el 1970, i comprenia, a més, els pobles d'Argolell, Asnurri, Aós i el llogaret d'Arduix; hi ha també nombroses bordes esparses com les de Conflent, Cortvassill, Llosar, Vallbiguera i Sobirà.


Actualment, Civís constitueix una entitat municipal descentralitzada.


Si la vostra situació econòmica us ho permet, no deixeu passar aquest estiu sense visitar l’Urgell sobirà,  aprofiteu ara per a fer-ho, el futur no pinta bé.

No hay comentarios:

Publicar un comentario