domingo, 8 de mayo de 2022

GINESTARRE I LA SEVA ESGLÉSIA ADVOCADA A LA MAREDEDÉU. ESTERRI DE CARDÓS. EL PALLARS SOBIRÀ.

 

El Pere Folch, publica una fotografia de Santa Maria de Ginestarre que  es troba a la part baixa de la població,  al terme d’ Esterri de Cardós a la comarca del Pallars sobirà, dominant visualment tota la vall.




Patrimoni Gencat ens diu que la construcció és d'una sola nau, lleugerament irregular, amb absis semicircular a llevant, decorat externament amb arcuacions cegues, il·luminat per una petita finestra de doble esqueixada. La coberta actual és de llates de fusta, a la nau, i de volta de quart d'esfera, a l'absis. Als costats s'hi ha adossades dues capelles, a manera de transsepte i la sagristia al costat de migdia. La porta és molt senzilla, d'arc de mig punt, situada al costa meridional de la nau, sota un cobert que fa d'atri. La torre-campanar, amb un petit capitell, s'aixeca als peus de la nau.

 

A l'interior es conserven dues piques romàniques, una de baptismal i una de beneitera.

 

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya podem contemplar les pintures murals que ornaven l'absis.

 

La talla de la Mare de Déu procedent d'aquesta església es pot veure al Museu Diocesà d'Urgell.

 


El frontal d'altar d'estuc que formava part del temple actualment es troba a The Cloisters de Nova York (EUA).


Els de  la Catalunya Romànica continuen " en proves" , i no és possible accedir-hi des de la xarxa. 


El tractament de Santa Maria, per referir-se a la Marededéu, NO ÉS català, l’imposaven “ a sang i fetge” els nostres veïns/botxins, i pretén reduir “ uniformitzant” la preeminència de la Marededéu, és un tractament masclista, i fins i tot misogin.


A Catalunya, no ens calen enemics – que dissortadament en tenint, i MOLTS – només amb els AMICS, com deia un líder feixista, ja en tenim prou per no assolir les fites legitimes de la ciutadania.


Que la Marededéu de Ginestarre, porti a l’Altíssim la nostra pregaria, Senyor; allibera el teu poble !!!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario