domingo, 14 de mayo de 2023

IN MEMORIAM. CAPELLA DE CAN MAIANS, ADVOCADA A SANT JOSEP DE LA BONA MORT. VILASSAR DE DALT. EL MARESME


De la torre de guaita i bada de Can Maians llegia;  adossada, i comunicada, a l'edifici, de planta circular; formada per una planta baixa, tres pisos i un terrat. Les quatre plantes estan cobertes amb voltes, i una escala de cargol comunica la primera amb les dues superiors i el terrat, de manera que la planta baixa queda independent, car, com tantes torres coetànies, l'accés s'hi feia pel pis.

A la part superior hi ha una renglera de permòdols que sustentaven una corsera. La part baixa de la torre és atalussada.

Exteriorment es poden veure les poques obertures, espitlleres i finestres que en té i que segueixen un esquema gòtic tardà: la llinda amb motllures i lobulacions i els carreus dels brancals treballats.

El 1795 s'obrí una porta a la planta baixa, que es convertí en capella.

https://algunsgoigs.blogspot.com/2012/10/oracio-sant-josep-protector-dels-malalts.html



Hi va haver un temps en el que segons la capacitat econòmica de les famílies, en totes les cases es podia trobar un espai – de vegades molt petit, només per posar-hi una imatge - , en el que es manifestava la fe de la família.

L’església catòlica del REINO DE ESPAÑA feia costat a la repressió contra les minories, i aconseguia any rere any, fer augmentar el nombre d’agnòstics, fins assolir passat el període més brutal de repressió del franquisme, que l’abandó de la practica religiosa  fos quasi general.  A dia d’avui, son poques les cases on encara es poden trobar imatges religioses i/o capelles privades. 

Isidre Gomà i Tomàs (la Riba, Alt Camp, 19 d'agost de 1869 - Toledo, 22 d'agost de 1940)  com a cardenal i president de la Conferencia Episcopal, abraçava la causa del GLORIOSO ALZAMIENTO NACIONAL, que qualificava de CRUZADA, i feia signar una carta que s’adreçava als Bisbes d’arreu del mon  recolzant als sediciosos:   

https://www.catalunyareligio.cat/ca/blog/carta-collectiva-dels-bisbes-espanyols-1937-296417

l’Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), l’advertia que fer-ho implicava posar en risc l’existència mateixa en el futur de l’església:

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/francesc-dassis-vidal-i-barraquer-in-memoriam/

"Tú lo quisiste, fraile mostén; tú lo quisiste, tú te lo ten", o “Qui sembra vents, recull tempestes”. El present és la conseqüència dels actes del passat.

Pare, perdona’ls, que no saben el que feien,  ni el que fan.

 

 

  

No hay comentarios:

Publicar un comentario