domingo, 14 de mayo de 2023

ESCOLA LLAR JOAQUIM MORELLÓ NART. ESTERRI D’ÀNEU. PALLARS SOBIRÀ

 El propòsit que ens movia a començar Edificis Escolars de Catalunya anteriors a la Dictadura Franquista, és alhora que recuperar la memòria històrica – s’ha fet des del feixisme i des del cleptofeixisme una gran tasca de destrucció – ,   reivindicar que NO VA SER L’ESTAT, sinó la ciutadania – almenys a Catalunya -   la capdavantera pel que fa a l’ensenyament i l’educació.

 

La major part de parròquies i/o pobles disposaven d’un o més llocs  per impartir docència  en algun període l’educació va ser segregada, escola de nenes, escola de nens - , i ens agradarà rebre’n imatges als email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiar@gmail.com


Llegia que Joaquim Morelló i Nart [Esterri d'Àneu, Valls d'Àneu (Pallars Sobirà)  26 de setembre de 1858 + Barcelona , 15 d'abril de 1926] l'any 1925 deixà un llegat testamentari i es creà la Fundació Joaquim Morelló, una institució benèfica que tenia com a funció donar asil als vells pobres i atenció als malalts pobres de la Vall d'Àneu, coneguda popularment com l’Asilo Morelló. Als anys trenta es construeix l'edifici que havia de tenir la funció d'hospital, i el que ens agradarà conèixer dades del seu autor a l’email castellardiari@gmail.com




La seva primera funció va ser refugiar els mateixos habitants d'Esterri d'Àneu durant el gran aiguat de 1937.


Més tard, va ser utilitzada pels refugiats  que provocava l’alçament dels militars feixistes encapçalats el general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República.


L'any 1938, amb l'arribada de les tropes feixistes, va ser ocupat com a quarter fins que es van retirar.


 Durant els anys seixanta va ser utilitzat com a casa de colònies, fins que l'any 1969 es va cedir a l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu per usar-lo com a Centre de Batxillerat (actualment IES Morelló). En aquells moments es començava el moviment de l'agrupació escolar a Esterri d'Àneu, i per tal de portar-la a terme, Ensenyament demanà poder instal·lar-hi la primera Escola Llar de Catalunya.


L'any 1972 es creà l'Escola Llar J. Morelló, que també té la funció de menjador escolar.


 L'any 1987 s'incorporà dins l'edifici el Camp d'Aprenentatge Valls d'Àneu.


 Actualment l'edifici J. Morelló acull el camp d'aprenentatge i el menjador escolar.


Hi ha coses que cansen, entre altres la cantarella vomitiva de  la “ Guerra Civil”, està molt ben documentat que  el GLORIOSO ALZAMIENTO, el finançava Juan March Ordinas (Santa Margarita, Baleares, 4 de octubre de 1880 - Madrid, 10 de març de 1962), i el va BENEIR Isidro Gomá y Tomás (La Riba, 19 de agost de 1869-Toledo, 22 de agost de 1940), que moriria en  “ estranyes “ circumstàncies.

O les declaracions entre altres “ camarades notables “ sobre el fet que es presentin a les llistes electorals, persones que lluitaven contra la opressió – així ho entenien – i eren fets presoners –  durament torturats en alguna cas – jutjats i condemnats, i que un cop lliures decidien fer política.

https://www.noticiasdegipuzkoa.eus/politica/2023/05/12/robles-listas-eh-bildu-ofensa-6795602.html

Ofèn, que fills, nets, besnéts,.., de criminals confessos , però  NO convictes –ho impedien les lleis de Punt Final  - formin parts de les llistes de quasi tots els Partits.  


No hay comentarios:

Publicar un comentario