lunes, 29 de mayo de 2023

CAN HERES. CANET D’ADRI

 


Llegia que es  tracta d'una edificació situada al nord-est de Canet d'Adri, seguint el camí de Montbcal a Montbòde, de la en diu Patrimoni Gencat ; edifici de planta quadrangular amb ampliacions annexades. Inicialment haurien format el conjunt la torre de defensa i un cos més baix corresponent a la part construïda amb aparell de carreus. Les ampliacions posteriors fetes amb aparell més bast, haurien donat la volumetria actual. La façana principal conserva el portal principal d'arc de mig punt i adovellat. La coberta és amb teula àrab i actualment està parcialment enfonsada. Els sostres estan fets amb cairats. Conserva diverses espitlleres a la façana principal.

Al segle XVIII es construí la capella, de nau rectangular, dedicada a Sant Llorenç. Ens agradarà rebre’n imatges a l’email castellardiari@gmail.com

A partir de la segona meitat del segle XIX es construí un nou cos d'habitatges adossat a la primitiva construcció. Es reformaren les antigues cambres i la torre. Les façanes també s'embelliren amb elements arquitectònic d'estil neogòtic, com les finestres d'arc conopial lobulat. 

Al segle XX també s'efectuaren noves construccions, com el porxo que precedeix l'era. Ens agradarà tenir noticia de l'autor a l'email castellardiari@gmail.com 

https://www.portalgironi.cat/index.php/masos-pairalies/masos-girones/masos-girones-canetadri/1742-masos-canetadri-heras

https://www.diaridegirona.cat/dominical/2018/07/27/l-edat-mitjana-present-48905557.html

https://invarquit.cultura.gencat.cat/card/694

Ahir, 28.5.2023, es duien a terme eleccions municipals a Catalunya, avui, 29.5.2023, la victòria dels hereus de 18 de juliol de 1936, i dels que aplicaven – i apliquen – l’article 155 de la Constitución Española contra el Principat, és incontestable.

Que Sant Andreu elevi a l’Altíssim  la nostre sempiterna pregaria, Senyor, desprès de més de 300 anys de travessia pel desert,  allibera al teu poble i retornar-li la llibertat !!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario