jueves, 12 de septiembre de 2024

ANTIGA PARRÒQUIA D’UIXOLS, ADVOCADA A SANT JULIÀ AL TERME DE CASTELLTERÇOL. MOIANÈS.

 

Anàvem   el 12.0.2024 fins a Castellterçol la Maria Jesús Lorente Ruiz i l’Antonio Mora Vergés, feia un dia rúfol ,   i entre altres indrets ens arribàvem a l’antiga parròquia d’Uixols, advocada a Sant Julià .


L'any 2018 es va redactar el Pla Director per a la Restauració de l'Església de Sant Julià d'Uixols, impulsat per l'Associació Sant Julià d'Uixols, que pretén recuperar aquest històric edifici. 

Com ja es deia a l’època de l’Ermessenda de Valrà “amb les coses de palau val més asseure's” , no trobava gaires “ millores”  :

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/06/de-castellterol.html

https://coneixercatalunya.blogspot.com/2007/06/uixols-terra-de-llibertat.html

Llegia, església d'origen romànic, molt modificada al llarg dels segles. L'únic element original que es conserva és el campanar.

Edifici de planta rectangular amb capelles afegides. Antigament, tenia estructura de capçalera en trèvol, amb tres absidioles, de les que només es conserva una.

La façana de migdia presenta el portal d'entrada i el campanar de planta quadrada i de forma troncopiramidal. El campanar està cobert per una teulada de quatre aigües, recolzada sobre una cúpula amb trompes.

La composició de les façanes es resol amb un doble nivell de finestres paredades; les del nivell superior són geminades i la columna central té un capitell troncopiramidal invertit.

La planta baixa del campanar té les quatre façanes obertes per arcs que arrenquen de senzilles impostes; els arcs de les façanes nord i est es troben tancats.

La rectoria que hi ha adossada al campanar per la part de ponent, forma un cos alt i estret, de planta baixa i dos pisos.


Fotos. Antonio Mora Vergés 


Esplèndid altar de l’església a l’any 1922 (foto: Joan Fruitós Diego)

A pocs metres de l'edifici es troba l'antic cementiri, actualment també en estat d'abandó.


https://www.enciclopedia.cat/catalunya-romanica/sant-julia-duixols-castelltercol

Quan al topònim, hi ha  diferents versions:

https://www.museudelamediterrania.cat/ca/artistes/l/1379-uixol.html

https://oncat.iec.cat/veuredoc.asp?id=37231

Dinàvem al Imperial, al número 6 de la Carretera de Barcelona.

Abans de les 14,00 iniciàvem el retorn  al Vallès Occidental, la pluja en faria companya, amb intensitat diversa, fins a les envistes de Sentmenat.

Enric Prat de la Riba i Sarrà (Castellterçol, Moianès, 29 de novembre de 1870 — Castellterçol, Moianès, 1 d’agost de 1917), no té – encara – una estàtua a la Vila on va néixer, si Cebrià Calvet Jané  “ Canuto “ (Barcelona 1855-1932).  

Enric Prat de la Riba i Sarrà (Castellterçol, Moianès, 29 de novembre de 1870 — Castellterçol, Moianès, 1 d’agost de 1917), no té – encara – una estàtua a la Vila on va néixer, si Cebrià Calvet Jané  “ Canuto “ (Barcelona 1855-1932).  Ermessenda de Valrà  coneixia prou bé la feblesa dels seus coetanis que defensaven – i continuen erre que erre –  en que  “VAL MÉS SER CAP D'ARENGADA QUE  CUA DE LLUÇ”.

Senyor, desprès de 310 anys, allibera el teu poble !!!

En l'àmbit religiós  lCARTA COLECTIVA DE LOS OBISPOS ESPAÑOLES (1937), com advertia el que fou  Arquebisbe de Tarragona i Cardenal de l’església catòlica romana, Francesc d’Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d’octubre de 1868 – Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943) , comportava un trencament radical  entre la Jerarquia religiosa que abraçava el feixisme i abjurava de Déu, i el poble que pregava i continua pregant a Déu.

https://laicismo.org/data/docs/archivo_1430.pdf

https://www.guimera.blog/tribuna/francesc-dassis-vidal-i-barraquer-in-memoriam/

El laïcisme ha fet trontollar a l’església catòlica del REINO DE ESPAÑA que certament continua sentint-se més còmoda fent costat als “ caïnites   que defensant l’evangeli.

Tenia  ocasió de fer-la petar amb una persona “ gran” , digueu-li Siset, que insistia en que  ;

Ens cal pregar  amb fe i esperança, ens cal continuar perseverant en la lluita ,  perquè l’adveniment de la democràcia i la llibertat,

No esdevinguin un somni impossible

Perquè la corrupció endèmica i sistèmica desaparegui,  

Perquè els jutges prevaricadors  siguin remoguts dels seus càrrecs

I desprès d’un judici,  expulsats de la carrera judicial,

Espoliats dels bens i drets que constin al seu nom ,

O al dels seus familiars fins a segon grau.

Insistia  en  el fet que ningú amb les mans plenes de sang,  

Ja  per acció, ja  per  omissió.

Està legitimitat a donar lliçons de res.

https://www.youtube.com/watch?v=SblbtyHoyWs

L’any  1719 , en el regnat de Felip V d'Espanya, tot i que  ell mai es va intitular així, es constata la creació de  les primeres Escuadras de Paisanos Armados, en aquell context històric   un dels requisits devia ser el sentiment anticatalà.

https://www.eldiario.es/politica/llach-anc-tilda-mossos-herramienta-colonial-pide-reformar-generalitat_1_11595032.html

El precedent de la darrera detenció d'un President de la Generalitat Lluís Companys i Jover (el Tarròs, 21 de juny de 1882 Castell de Montjuïc, 15 d'octubre de 1940), genera una fortíssima desconfiança en el sistema judicial del REINO DE ESPAÑA 

https://www.elnacional.cat/es/cultura/marc-pons-hitler-entregar-companys-franco_253509_102.html

El 30.5.2024 , s’aprovava l’amnistia, els “ caïnites “, ho tenen clar SI al narcotràfic, SI al tràfic de persones, SI a la corrupció,  NO  als drets de les dones, NO al drets de les minories, NO a l’amnistia, NO a la democràcia, NO, als menors estrangers no acompanyats, .. NO,NO,NO,...

María Isabel Perelló Doménech (Sabadell, Barcelona, 18 de març de 1958) ha estat escollida Presidenta del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Suprem, del Reino de España,  fent un clar oxímoron, se la qualifica de “ progressista “ .  Si aconsegueix que el seu col·lectiu faci la feina per que la se’ls retribueix generosament,  ja serà un miracle. 

«A qui no es cansa de pregarDéu li fa gràcia»

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario